chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  1712 vraagt aandacht voor kindermishandeling

  Looptijd: 25 feb 2019 tot 31 mrt 2019

  Vanaf 25 februari start de hulplijn 1712 een nieuwe campagne tegen kindermishandeling.

  Met de campagne wil de hulplijn 1712 extra aandacht vragen voor kinderen. Kinderen zijn een heel kwetsbare groep en staan juridisch zeer zwak. Vaak ondergaan ze fysiek, emotioneel en seksueel geweld waarbij ze de dader meestal kennen tot zelfs heel goed kennen. Dat maakt het extra kwetsend én tegelijk ook lastiger om erover te praten.

  Praat erover
  De belangrijkste boodschap in deze campagne is: ‘Doet iemand je pijn? Praat erover’. Elke vorm van geweld, fysiek, emotioneel of seksueel, is niet normaal. Daarom is het belangrijk om erover te praten met vertrouwenspersonen zoals ouders, grootouders, leerkrachten, jeugdleiders of naaste familie. Kinderen die denken dat ze niemand hebben, kunnen terecht bij 1712.

  Kinderen moeten in eerste instantie terechtkunnen bij iemand die hen steunt en die ze vertrouwen. Als die er niet is, is het belangrijk dat kinderen weten dat er iemand is die naar hen luistert, informatie en advies geeft en indien nodig begeleidt naar professionele hulpverlening.

  Kinderen zullen hun pijn niet meteen zelf naar buiten brengen. Daarom nodigt de campagne ook volwassenen uit om hun verantwoordelijkheid ten aanzien van kinderen op te nemen. Elke burger kan gratis en anoniem contact opnemen met de hulplijn 1712, bij vragen over geweld. Aan 1712 wordt nu een chatdienst voor kinderen en jongeren toegevoegd.

  Campagne
  Om zoveel mogelijk jongeren aan te spreken, wordt de campagne gedragen door enkele ambassadeurs, zoals Céline Verbeeck van de Ketnetreeks Nachtwacht en Amir Motaffaf van de Ketnetreeks 4eVeR. ‘Ik wil kinderen en jongeren de boodschap geven dat ze niet moeten opgeven op moeilijke momenten’, zegt Amir. ‘Weet dat er mensen zijn die naar je luisteren. Geen enkel kind of jongere zou pijn mogen lijden, of dat nu mentaal of fysiek is.’

  De 1712-campagne start op 25 februari, tijdens de Week tegen Pesten. Via sociale media worden campagnespotjes verspreid gedurende een maand, vooral tijdens de openingsuren van 1712. Tijdens de krokusvakantie van 4 tot en met 10 maart 2019 en de daaropvolgende weekends van 16-17 maart 2019 en 23-24 maart 2019 zullen de campagnespotjes te zien zijn op VTM Kids, Nickelodeon & Disney Channel.

  Voor meer informatie kunt u surfen naar www.1712.be.

   

  Campagnemateriaal