chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Monitoring Kust Vlaanderen

  Informatie Vlaanderen werkt in opdracht van Maritieme Dienstverlening en Kust – Afdeling Kust (MDK), aan de monitoring van de topografie van het strand, duinen, slikken en schorren.

   

  De monitoring van het strand is belangrijk wegens continue zandafslag die zich voornamelijk voordoet bij stormen, en om de hoogte van de zeewerende duinen op te volgen. Elk jaar wordt hiervoor periodiek LiDAR-vluchten uitgevoerd waarbij een puntenresolutie van minstens 1 punt per 4 m² wordt gevraagd.

  Periodisch wordt een LiDAR-vlucht voorzien over de kustduingebieden. Met behulp van deze hoogtedata worden voor het strand jaarlijkse hoogteverschilkaarten gemaakt en voor de duingebieden periodisch een vegetatiekaart.

  In kader van calamiteiten (bv storm) worden specifieke vluchten voorzien, bv Storm Dieter  (https://overheid.vlaanderen.be/nieuws/schade-storm-dieter-in-beeld)


  3D-hoogtemodel van het strand van De Panne tot Blankenberge op basis van LiDAR-gegevens van 2008

  Vanuit deze expertise is Informatie Vlaanderen vertegenwoordigd in de Begeleidingscommissie van het CREST-project (Climate Resilient coast)

  http://www.crestproject.be/nl 

  Het CREST-project wenst de kennis met betrekking tot kustprocessen nabij de kust en op land te verhogen. Het project kadert binnen het Strategisch BasisOnderzoek (SBO) programma van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.