chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gemeentelijke fusies

  Her-adressering bij (vrijwillige) gemeentelijke fusies

  Op 1 januari 2019 fuseren in Vlaanderen 15 gemeenten tot 7 nieuwe fusiegemeenten. 13 van de 15 fuserende gemeenten krijgen een nieuwe gemeentenaam. In die gemeenten veranderen alle adressen. De postcodes blijven wel behouden.

  Het gaat om volgende gemeenten:

  • “Oudsbergen”: fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek
  • “Pelt”: fusie van Neerpelt en Overpelt
  • “Puurs-Sint-Amands”: fusie van Sint-Amands en Puurs
  • “Aalter”: fusie van Aalter en Knesselare
  • “Deinze”: fusie van Deinze en Nevele
  • “Lievegem”: fusie van Lovendegem, Zomergem en Waarschoot
  • “Kruisem”: fusie van Kruishoutem en Zingem

  Als gevolg van de fusies zijn er ook hernummeringen of herbenoemingen van straten gepland. Dit gebeurt zowel in gemeenten waar de gemeentenaam verandert, als in Deinze en Aalter waar de gemeentenaam behouden blijft.

  Naast de gemeentelijke fusies plant de Stad Antwerpen een aanpassing van de districtsgrens tussen het district Antwerpen en het district Ekeren. Een aantal adressen krijgt een nieuwe postcode. De her-adressering is beperkt.

  Impact van een her-adressering

  Alle organisaties die werken met een adressenbestand, of beschikken over data met adresgegevens, ondervinden impact van deze her-adressering. Voor alle data is het nodig af te wegen of de gegevens moeten worden bijgewerkt naar de nieuwe toestand. Een adres dat dient om correspondentie te versturen moet worden aangepast. Dit is ook nodig als het adres dient als aanduiding van de locatie waar bepaalde rechten of plichten gelden.

  De afweging van de impact bekijken we vanuit 2 hoeken:

  • Verandering van de adrescomponenten “gemeentenaam”, “straatnaam”, “huisnummer” en “postcode”.
  • Verandering van de identificatoren (bvb CRAB-code, BeSt-code, NIS-code)

  In fuserende gemeenten veranderen de  adrescomponenten waar de gemeentenaam verandert OF waar de straatnaam verandert OF waar het huisnummer/busnummer verandert. Bij de gemeentelijke fusies veranderen geen postcodes.

  De identificatoren van gemeente, straatnaam en huisnummer/busnummer veranderen allemaal in de fuserende gemeenten. Bij de districtsgrenswijziging veranderen geen identificatoren, zolang de straatnaam of het huisnummer niet verandert.

  Adreswijzigingen pro-actief verwerken

  Alle gegevens over adreswijzigingen zijn op voorhand bekend. Alle adresbestanden kunnen daarom pro-actief bijgewerkt worden. Dit zonder tussenkomst van burgers of ondernemingen.

  De nieuwe gegevens haal je op via de producten van het CRAB en het adressenregister. Daarnaast publiceert Informatie Vlaanderen ook mutatielijsten. Deze lijsten geven voor elk bestaand adres in de betrokken gemeenten aan wat het nieuwe adres wordt in de nieuwe toestand. Deze lijsten bevatten  zowel de adrescomponenten als de identificatoren.

  Een testversie van deze lijsten kan je hier downloaden.

  Deze testversie bevat de definitieve structuur en een selectie van adressen. De finale adressen zullen midden december beschikbaar zijn.

  Impact adreswijziging op burgers, ondernemingen en verenigingen

  Een adreswijziging brengt steeds administratieve last mee voor betrokken burgers, ondernemingen en verenigingen. Deze last moet tot een minimum beperkt worden. Adreswijzigingen moeten daarom zoveel mogelijk pro-actief, zonder tussenkomst van de burger of onderneming, worden doorgevoerd. Dit is de meest klantvriendelijke oplossing.

  Een overzicht van de reeds getroffen maatregelen en een aanbevolen actielijst is te vinden op deze website: https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/draaiboek-fusies/interne-zaken/naamgeving/impact-naam-enof-adreswijziging-op-de-inwoner-van-een-fusiegemeente