chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  DHMV I brondata

  De DHMV I brondata  bevat de originele hoogtepunten in de volle resolutie zoals ze zijn ingewonnen bij de opname van de airborne LiDAR missie in de periode 2001 - 2004..  De vliegstroken zijn toen variabel gevlogen volgens de indeling van de grote rivierbekkens. De puntdichtheid bedraagt minstens 1 punt / 4 m² en is gebiedsdekkend voor het Vlaams gewest, met uitzondering van enkele centrumsteden die stereoscopisch zijn ingemeten. Er is een minimale zijdelingse overlap van de vliegstroken.

  Na de inwinning werden de LiDAR bestanden verder verwerkt tot geometrische correcte hoogtebestanden waarbij de dienstverlener een verdere classificatie naar maaiveld, niet-maaiveld en water op de originele punten heeft doorgevoerd en uitschieters heeft verwijderd. De DHMV I brondata werden in een latere fase in het LAZ formaat omgezet, gearchiveerd en verdeeld. Het LAZ formaat is de gezipte versie van het binaire LAS formaat dat specifiek gemaakt is om 3D puntenwolk data uit te wisselen tussen gebruikers. Meer info over LiDAR techniek en het LAS formaat vind je in DHM-ondersteuning.

  Verdere informatie over deze dataset kan je ook terugvinden in de metadata beschrijving van dit product

  De gebruiker wordt verondersteld voldoende kennis te hebben om de ruwe data te hanteren en zelf de nodige controles voor zijn specifieke toepassing uit te voeren. Minder ervaren gebruikers worden daarom aanbevolen gebruik te maken van de DHMV I standaardproducten (enkel maaivelddata).

  EODaS Open LiDAR portaal

  Via het EODaS Open LiDAR portaal wordt de LiDAR data van DHMV I en DHMV II aangeboden voor publieke download. De resulterende bestanden worden aangeboden in vliegstroken, opgesplitst in tiles (of tegels) van 500 meter. De gemiddelde puntendichtheid van deze vliegstrooktegels voor het DHMV-I is gemiddeld 1 pts/ 4 m², Iedere tegel wordt weergegeven in 1 bestand in het LAZ formaat. Het is ook mogelijk om de ruwe puntenwolken op een eenvoudige manier te integreren in een eigen applicatie.

  Een uitgebreide handleiding voor de gebruiker: EODaS_Open LiDAR_Handleiding