chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  DHMV II, brondata

  LIDAR Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II – ruwe remote sensing data

  Deze DHMV II brondata bevat de originele hoogtepunten in de volle resolutie zoals ze zijn ingewonnen bij de opname van de airborne LiDAR missie. De LiDAR opname is uitgevoerd door gebieden - ter grootte van een NGI kaartblad - gebiedsdekkend te overvliegen door middel van overlappende vliegstroken (50% overlap). Na de inwinning worden de LiDAR bestanden verder verwerkt tot geometrische correcte hoogtebestanden waarbij de dienstverlener een verdere classificatie naar maaiveld, niet-maaiveld en water op de originele punten heeft doorgevoerd en uitschieters heeft verwijderd.

  De resulterende bestanden worden aangeboden in vliegstroken opgesplitst in tiles (of tegels) van 500x500 meter. De gemiddelde puntendichtheid van deze vliegstrooktegels is minstens 8 punten/m², maar kan hoger zijn in sterk vegetatieve gebieden omwille van de meervoudige returns per LiDAR puls.

  Iedere tegel wordt weergegeven in 1 bestand in het LAZ formaat. Het LAZ formaat is de gezipte versie van het binaire LAS formaat dat specifiek gemaakt is om 3D puntenwolk data uit te wisselen tussen gebruikers.

  Ten opzichte van het DHMV I bevat de DHMV II brondata veel rijkere informatie:

  • XYZ informatie;
  • Classificatie van de puntenwolk in LAS klassen 1 (unclassified of niet-maaiveld), 2 (ground of maaiveld) en 9 (water). Er zijn dus niet langer aparte bestanden voor punten op het maaiveld en punten op vegetatie, gebouwen of niet-maaiveld.

  Verdere classificatie is mogelijk (maar niet voorzien in de brondata) naar o.a. standaard LAS klassen 5 (high vegetation of hoge vegetatie), 6 (building of gebouwen),…. De gebruiker kan met de meeste LiDAR software eenvoudig selecties maken op de aanwezige LAS classificatie klassen;

  • Intensiteit of de magnitude van de puls return van het hoogtepunt;
  • GPS tijd van de puls;
  • Het Return Number en het Number of Returns (aantal returns) per puls. Indien een LiDAR puls op vegetatie valt zal de eerste return de hoogtepositie bevatten ter hoogte van de top van de vegetatie en de laatste return ter hoogte van het maaiveld;
  • Point Source ID of ID die per punt wordt toegekend waarbij meestal wordt gerefereerd naar het vliegstrooknummer. Alle hoogtepunten die in dezelfde vliegstrook zijn ingewonnen, krijgen met andere woorden dezelfde unieke ID. Hierdoor kan de gebruiker de vliegstroken terug samenstellen uit de LAZ tegels;
  • RGB waarden per hoogtepunt op basis van de simultaan ingewonnen luchtopnamen;
  • Een public header block per LAZ bestand met o.a. informatie over de het gebruikte opnamesysteem (System Identifier), de software (Generating software), de datum van de LiDAR missie (File Creation Day of File Creation Year), en nog veel andere interne metadata van het LAS formaat.

   De gebruiker wordt verondersteld voldoende kennis te hebben om de ruwe data te hanteren en zelf de nodige controles voor zijn specifieke toepassing uit te voeren. Minder ervaren gebruikers wordt aanbevolen gebruik te maken van de DHMV II standaard producten.

   Meer informatie vind je in de metadatabeschrijving van dit product.

   Multispectrale digitale beelden (RGB) Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II – ruwe remote sensing data

   Deze brondata omvat alle multispectrale beelden waarvan het standaardproduct “Orthofotomozaïek, grootschalig, winteropnamen, kleur, 2013-2015, Vlaanderen” werd afgeleid. De grondresolutie van de ruwe beelden bedraagt minder dan 10cm.

   Meer informatie vind je in de metadatabeschrijving van dit product.

   Toegang

   Informatie Vlaanderen besliste om enkel nog de LiDAR-puntenwolken toegankelijk te stellen voor publieke download. Het portaal voor de ruwe multispectrale RGBI-beelden bieden we niet meer aan.

   Als u geïnteresseerd bent in de ruwe multispectrale RGBI-beelden neemt u best contact op met het programma Earth Observation Data Science (EODaS) van informatie Vlaanderen.

   Overdracht

   De overdracht van de LiDAR-puntenwolken gebeurt rechtstreeks naar de gebruiker via de open LIDAR-browserapplicatie.

   De ruwe puntenwolken integreert u op een eenvoudige manier in een eigen applicatie.

   Er is ook een URL voor de feature informatiebevraging van de LiDAR tiles  

   Meer informatie voor de gebruiker:

   EODaS OpenLiDAR applicatie 

   Feature informatiebevraging van de LiDAR