chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Afwijkingen in het GRB melden

  De meldingsprocedure gaat over het melden van GRB-afwijkingen. ‘GRB-afwijkingen’ beschrijven in hoofdzaak terreinmutaties, maar ook fouten of onvolledigheden in het GRB worden volgens deze procedure gemeld. Het resultaat is een levende inventaris van gebieden waarvoor het GRB moet bijgewerkt worden.

  Overeenkomstig Artikel 13 van het GRB-decreet moeten de deelnemers aan GIS-Vlaanderen terreinmutaties en fouten in het GRB aan Informatie Vlaanderen melden.

  De afspraken rond verantwoordelijkheden (wie doet wat?) en termijnen (wanneer wordt gemeld?) zijn vastgelegd in de meldingsspecificaties. In de praktijk komt het erop neer dat gebruikers terreinmutaties aan Informatie Vlaanderen melden. Informatie Vlaanderen controleert alle meldingen en geeft feedback aan de melders. Gevalideerde afwijkingen worden ten slotte meegenomen in bijhoudingskarteringen.

  Je kan GRB-afwijkingen op verschillende manieren melden:

  • Je meldt afwijkingen rechtstreeks 'online'.
  • Je uploadt een bestand met GRB-afwijkingen. 
   GRB-afwijkingen maak je in jouw omgeving. Daarvoor maak je gebruik van sjabloonbestanden (.dxf of .shp). Vervolgens converteer je jouw bestand met de AGIV GML conversietoepassing tot een .gml-bestand dat je vervolgens kan uploaden.
  • Je integreert de GRBMS webdienst in jouw toepassing.
  • Je meldt afwijkingen via GIPOD.
  • Je meldt afwijkingen door het beheer van straatnamen en adressen van het CRAB.

  Meer informatie hierover vind je in de  Handleiding van de meldingsprocedure . Je vindt er ook specificaties voor het correct beschrijven van GRB-afwijkingen aangevuld met talrijke voorbeelden.