chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Interpretatie VPS: verwantschap door wettelijk samenwonen

  Interpretatie bij art. X 61

  Vraag:

  Heeft een personeelslid recht op omstandigheidsverlof naar aanleiding van het overlijden van de vriendin van zijn schoonvader?

  Antwoord:

  Neen, tenzij de schoonvader en zijn vriendin wettelijk samenwonen. 

  Motivering:

  Het VPS tracht gehuwden en wettelijk samenwonenden zo veel mogelijk gelijk te schakelen. Indien er sprake is van wettellijke samenwoning in toepassing van artikel 1476 § 1 van het Burgerlijk Wetboek en indien hiervan het bewijs kan geleverd worden door een kopie van de verklaring, dan kan er omstandigheidsverlof worden toegekend. Het omstandigheidsverlof bedraagt in deze situatie dan 4 dagen, net zoals bij het overlijden van een schoonmoeder.

  Strikt juridisch ontstaat er door het wettelijk samenwonen geen bloed- of aanverwantschap maar naar de geest van het VPS (geen discriminatie tussen huwen en wettelijk samenwonen voor het personeelslid zelf, art. X 61,1°) kan er toch omstandigheidsverlof worden toegekend.
  Indien echter de schoonvader en de vriendin slechts een samenlevingscontract hebben afgesloten of gewoon onder hetzelfde dak samenwonen, dan geldt er geen recht op omstandigheidsverlof.

  naar boven