chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Interpretatie VPS: omstandigheidsverlof n.a.v. meerdere overlijdens tegelijk

  Interpretatie bij art. X 61

  Vraag:

  Op hoeveel dagen omstandigheidsverlof heeft een personeelslid recht indien zijn schoonvader en schoonbroer tegelijkertijd om het leven komen in een brand (4, 5 of 6 dagen)?
  Wat in het geval (louter theoretisch) moesten het nu schoonvader en schoonmoeder geweest zijn die samen om het leven komen (4 of 8 dagen)? 

  Antwoord:

  Wanneer schoonvader en schoonbroer (hypothese 1) of beide schoonouders (hypothese 2) van een personeelslid overlijden n.a.v. dezelfde gebeurtenis, heeft het betrokken personeelslid recht op omstandigheidsverlof voor elk van deze overlijdens: 4 dagen voor een schoonouder (art. X 61, 3° VPS) en 1 of 2 dagen voor een schoonbroer of schoonzus, afhankelijk of deze al dan niet onder hetzelfde dak woont als het personeelslid (art. X 61, 5° of 6°). D.w.z. in hypothese 1: 5 of 6 dagen, in hypothese 2: 8 dagen.

  Motivering:

  Het omstandigheidsverlof bij overlijden van een bloed- of aanverwant is niet alleen bedoeld om het personeelslid in staat te stellen de begrafenis bij te wonen, maar ook om eventueel allerlei administratieve formaliteiten te regelen die een gevolg zij van het overlijden: overlijdensaangifte, verdeling van de nalatenschap, betaling van de successierechten, enz….

  De toelichting bij artikel X 61 bepaalt trouwens in dit verband: “het omstandigheidsverlof dient onmiddellijk of zo dicht mogelijk aansluitend bij de gebeurtenis genomen te worden. Het verband met de gebeurtenis moet duidelijk zijn, bv. het verlijden van een notariële akte kan enkele weken na de gebeurtenis plaatsvinden.”

  Een overlijden van 2 personen, ook al is dit n.a.v. dezelfde gebeurtenis , zal voor het personeelslid meer administratieve formaliteiten met zich meebrengen, dan bij het overlijden van één persoon. Vandaar dat het personeelslid recht heeft op omstandigheidsverlof voor beide bloed- of aanverwanten die n.a.v. dezelfde gebeurtenis overlijden.

  naar boven