chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Interpretatie VPS: samenloop onbetaald verlof en moederschapsrust

  Interpretatie bij art. X 13 en art. X 62

  Vraag:

  Kan de ambtenaar die zwanger is en geniet van het onbetaald verlof van 1 jaar dit onbetaald verlof opschorten tijdens de moederschapsrust?

  Antwoord:

  Nee

  Motivering:

  In tegenstelling tot het verlof voor deeltijdse prestaties wordt het onbetaald verlof niet opgeschort of onderbroken door moederschapsrust. De ambtenaar heeft tijdens het onbetaald verlof geen recht op salaris. Als gevolg hiervan heeft de ambtenaar die het onbetaald verlof geniet ook tijdens de periode van zwangerschap of bevalling die zich voordoet tijdens dit onbetaald verlof, geen recht op salaris.

  Na het verstrijken van het toegestane onbetaald verlof, heeft betrokkene eventueel nog wel recht op de resterende duur van de 15 (één kind) of 19 weken (meerling) moederschapsrust waarop zij normaal zou recht gehad hebben indien zij in dienst was gebleven. Gedurende deze afwezigheid bevindt de ambtenaar zich in dienstactiviteit en ontvangt zij wel haar normaal salaris (art. X 13 en X 14).

  Volgens het model van arbeidsreglement echter kan een aangevraagd, respectievelijk begonnen verlofstelsel enkel opgezegd worden om echt dwingende redenen en na overleg met de lijnmanager.

  naar boven