chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  CRAB als gelinkte Open Data

  Een eerste product dat binnen dit project in 2016 wordt ontwikkeld en ontsloten is het product 'CRAB LOD'. Hiermee zet het agentschap Informatie Vlaanderen een belangrijke stap in de richting van het aanbieden van “5 sterren” gelinkte open data, een belangrijke doelstelling van het Vlaams actieplan Open Data.

  De gegevens worden ontsloten in lijn met de OSLO² Core vocabularies. Deze piloot en de ontwikkelde methodiek moet het pad effenen om piloten in andere domeinen op te starten.

  Een belangrijke stap is het uitwerken van een generieke oplossing voor het ontsluiten van de typische “triples” van gelinkte data: dit omvat zowel de (virtuele) triplestore als aanvullende componenten, zoals optimalisatie naar performantie (caching) en het bevragen van de triples (bv. vrij zoeken naar tekst).

  De piloot voor adressen is meteen een eerste belangrijke praktijktoets van het generieke kader voor de OSLO²-standaarden.

  Binnen dit traject is er aandacht voor het ontwikkelen van een strategie om toekomstgericht de nodige continuïteit te bieden naar bestaande afnemers (levencyclus-standaard, backward-compatibility).

  We werken iteratief met drie belangrijke mijlpalen voor het opzetten van “CRAB als gelinkte open data”, ofwel CRAB LOD:

  • I1: eerste versie van het product, voor interne testdoeleinden
  • I2: eerste publieke BETA-versie van het product, voor het publiek beschikbaar als Open Data
  • I3: stabiele versie van het product, voor het publiek beschikbaar als Open Data en als dusdanig ontsloten op het Open Data Portaal van de Vlaamse overheid.