chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Omzendbrief DVO/BZ/P&O/2008/5

    Datum:

    10 juni 2008

    Aanhef:

    Aan de personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid

    Betreft:

    Werken met beeldschermen - Medische onderzoeken en criteria voor de aanschaf van een specifiek correctiemiddel (bril)

     

    1. Doel

    Deze rondzendbrief regelt de tussenkomst van de werkgever voor de aanschaf van een correctiemiddel bril vanaf 11 juni 2008 en vervangt vanaf deze datum de omzendbrief van 3 december 2001 (kenmerk PEBE/DVR/2001/10) die wordt opgeheven.

    2. Toepassingsgebied

    Deze rondzendbrief is van toepassing op de personeelsleden die onder het VPS van 13 januari 2006 vallen.

    naar boven

    3. Wetgeving

    Overeenkomstig de bestaande wetgeving(1) betreffende het werken met beeldschermapparatuur, die voor de personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid van toepassing is, gelden volgende maatregelen:

    "Voor werknemers die gewoonlijk en gedurende een aanzienlijk deel van hun normale werktijd gebruik maken van beeldschermapparatuur, moet de werkgever erop toezien dat de volgende maatregelen worden genomen:

    1° Voordat een werknemer aangesteld wordt om met een beeldscherm te werken moet deze beschikken over een evaluatie van zijn gezichtsvermogen.

    Deze evaluatie omvat een passend onderzoek van de ogen en van het gezichtsvermogen. Als de resultaten van dit onderzoek zulks vereisen, wordt een oftalmologisch(2) onderzoek uitgevoerd. Een nieuwe evaluatie dient ten minste om de vijf jaar plaats te vinden, en dit zolang de aanstelling duurt. Voor werknemers die vijftig jaar en ouder zijn, moet die evaluatie om de drie jaar worden hernieuwd.

    Voor elke werknemer wordt een individueel medisch dossier opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikel 97 van titel I, hoofdstuk IV, afdeling 8 van de Codex over het Welzijn op het Werk.

    2° Als de resultaten van de evaluatie bepaald in 1° het vereisen en als een normaal correctiemiddel het werken op een beeldscherm onmogelijk maakt, moet de werknemer beschikken over een speciaal correctiemiddel dat uitsluitend met het betrokken werk verband houdt. De kosten van dit speciale middel zijn voor rekening van de werkgever."

    naar boven

    4. Procedure

    Binnen de diensten van de Vlaamse overheid wordt verstaan onder "een aanzienlijk deel van de werktijd": vier uur of meer per dag. Personeelsleden die vier uur of meer per dag (zie de risicolijsten voor het personeel) werken met beeldschermen zijn onderworpen aan een oogonderzoek(3).

    Als uit het medisch onderzoek blijkt dat het personeelslid een specifieke bril moet dragen om met beeldschermen te werken, verwijst de arbeidsarts het personeelslid naar een oogarts die deze bril kan voorschrijven. Een bril voor werken met beeldschermen is specifiek als hij een correctie omvat voor de intermediaire afstand van ± 50 cm.

    De arbeidsarts meldt dit aan het personeelslid en aan de personeelsdienst via het formulier voor gezondheidsbeoordeling.

    De betrokkene schaft zich een bril aan in een optiekzaak van zijn keuze.

    naar boven

    5. Aanrekening van de kosten

    De kosten voor het speciale correctiemiddel dat uitsluitend met het betrokken werk verband houdt worden als volgt terugbetaald:

    De kosten voor raadpleging van een oogarts worden, na overlegging van het originele betalingsbewijs en tegen RIZIV-tarief (code 102535) integraal door de personeelsdienst terugbetaald.

    De kosten van een bril worden door de personeelsdienst, na overlegging van een originele en gedetailleerde factuur terugbetaald als volgt:

    1. de glazen: maximum interventie van 400 euro;
    2. de correctie kan mono- of bifocaal zijn of progressief (geleidelijk overgaand); - de kwaliteit moet krasvrij zijn en mag antiverblindend of gefumeerd zijn;
    3. het montuur: maximum 100 euro.

    De bril wordt beschouwd als een individueel beschermingsmiddel en mag uitsluitend worden gebruikt om op de werkplaats met beeldschermen te werken.

    Bij verlies of beschadiging van het speciale correctiemiddel heeft het personeelslid recht op een vergoeding voor de vervanging of reparatie ten belope van de hierboven vermelde bedragen.

     

     

    Geert BOURGEOIS
    Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme

    naar boven


    (1) het koninklijk besluit van 27 augustus 1994 betreffende het werken met beeldschermen (artikel 7)
    (2) oogonderzoek
    (3) zie de omzendbrief AZ/MIN/96/3 van 27 februari 1996 betreffende de organisatie van de arbeidsgeneeskunde van de diensten van de Vlaamse regering

    naar boven