chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Belevingsdag Mozaiko: 'Zeg nee tegen racisme!'

  dinsdag, 11 juni 2019
  9:00 - 15:30
  Kasteel van Bouchout, Plantentuin Meise

  Racisme is een dagelijks kwaad dat vaak onopgemerkt passeert. Ook op de werkvloer speelt het soms onderhuids mee bij aanwervingen, taakverdelingen, promoties, discussies tussen collega’s … Daarom leerden wij op de participatieve belevingsdag in de Plantentuin Meise ‘neen’ te zeggen tegen racisme!

  Terugblik

  We exploreerden samen wat racisme is en hoe het in stand wordt gehouden. Vormingswerkers van Labo vzw leerden ons hoe vooroordelen, stereotypen, macht en privilege een grote invloed kunnen hebben. Een eerste tool was een digitale privilege walk via 'mentimeter', met een aantal te verwachten uitkomsten, maar ook een paar verrassende resultaten. In interactieve groepjes bespraken we de resultaten en gingen we dieper in op hoe macht en privilege met racisme verbonden zijn.

  ’s Middag konden we bijpraten onder een stralende zon bij een wereldkeukenbuffet (geserveerd door Atelier Groot Eiland) op de binnenkoer van het kasteel van Bouchout.

  In de namiddag bundelden we onze ontdekkingen om betere bondgenoten te zijn op de werkvloer. Aan de hand van een beeldentheater oefenden we de kennis en vaardigheden om effectief beter om te gaan met racistische situaties.

  Op het einde van de dag kregen alle deelnemers nog een goodiebag van UNIA mee met het toepasselijke opschrift ‘Ik geef geen zak om vooroordelen’. Daarin zat naast de brochure met de bondgenotenstrategie en een aantal flyers met meer info over UNIA ook een zakje bloemenmix voor bijen met de boodschap ’Plant, groei mee en verspreid’. Een aansporing om met de opgedane kennis van deze dag aan de slag te gaan, niet enkel op de werkvloer maar overal waar racisme nog de kop opsteekt.

  Op die manier leert iedereen een bondgenoot te zijn voor elkaar!

  Het was een dagje uitwisselen, begrijpen, voelen en in beeld brengen... kortom: BELEVEN!

  Presentaties

  Volgende bijeenkomst

  Het Mozaiko-netwerk komt samen op donderdag 12 september. What happened in the tent? is een documentaire van Majd Khalifeh (VRT) en Roel Nollet over de verbindende kracht van circus. Het gaat over een uitwisselingsproject die 2 groepen kwetsbare jongeren- de een uit de Westelijke Jordaanoever in Palestina, de andere uit Molenbeek in België - samenbrengt.

  Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.

  Sfeerbeelden

  Publicatie

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).