chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

  Bijeenkomst Mozaiko - 12 februari

  dinsdag, 12 februari 2019
  9:00 - 13:30
  Herman Teirlinckgebouw

  Op 12 februari vond de eerste Mozaiko-bijeenkomst van 2019 plaats. Het thema 'levensbeschouwing en spiritualiteit op de werkvloer' stond centraalMet een 60-tal deelnemers was het een succesvolle editie. 

  Op deze webpagina lees je meer over de getuigenissen en de inspiratiesessies die aan bod kwamen. Je vindt ook enkele documenten en sfeerbeelden terug. 

  De sessies

  Getuigenis van een sikhcollega bij het Agentschap Binnenlands Bestuur

  Wat houdt het sikhisme in? Collega Pritty Kaur licht de invloed van deze levensbeschouwing toe op haar dagelijks functioneren. Haar naaste collega’s vragen haar wel eens: “Waarom reageer je anders dan anderen? Waarom ben je altijd zo vrolijk?”  Ze geeft op al deze vragen een antwoord en vertelt nog veel meer in een boeiende getuigenis van op de werkvloer bij ABB.

  Pritty Kaur, managementondersteuner, Agentschap Binnenlands Bestuur

  Getuigenis van 2 moslimcollega’s bij de VDAB

  Wil je weten met welke zaken onze moslimcollega’s Fatima en Houari geconfronteerd worden op de werkvloer bij de VDAB? Ze zijn bemiddelaar en werk- en welzijnsconsulent en krijgen heel wat werkgerelateerde vragen over de combinatie geloof - werk van zowel collega’s als van werkzoekenden.  

  Fatima El Mokkadem (bemiddelaar en multiculturele ervaringsdeskundige VDAB) en Houari El Hannouti (Werk- en Welzijnsconsulent, VDAB)

  Getuigenis over stille ruimtes bij de Vlaamse overheid

  Stilte is een zeldzaam goed geworden in onze drukke levens. Meer en meer bedrijven, scholen en andere organisaties richten een plek in waar werknemers, studenten en personeelsleden even op adem kunnen komen. Ook bij de Vlaamse overheid wil men tegemoet komen aan de vraag naar een ruimte voor collega’s die nood hebben aan een moment van stilte en van bezinning. Want stilte verbindt ons allemaal.
  Hoe zijn de stille ruimtes tot stand gekomen in het nieuwe Herman Teirlinckgebouw in Brussel en in het gebouw aan de Copernicuslaan van de VDAB in Antwerpen? In welke situaties kaun je er gebruik van maken en voor wie zijn ze bestemd?

  Lieve De Brabandere (Communicatieadviseur Departement Kanselarij en Bestuur) en Bram Bonamie (Diversiteitsambtenaar VDAB)

  Inleefsessie mindfulness: verbindende aandacht op het werk

  Mindfulness wordt ook omschreven als milde bewuste aandacht voor wat er zich aanbiedt in het nu. Het gaat over bewuste aandacht voor je gedachten, gevoelens,  lichamelijke sensatie, zintuiglijke waarnemingen… Aandacht geven komt in alle religies aan bod, maar de mindfulness zoals wij die in het Westen kennen, is gegroeid uit het boeddhisme. De grondlegger van de mindfulnesstrainingen, de Amerikaan Jon Kabat-Zinn, zet eind jaren ’70 het Mindfulness Based Stress Reduction op en combineert daarin meditatie- en yogatechnieken uit het boeddhisme met de westerse medische kennis. Intussen zijn de effecten van deze training ook wetenschappelijk bewezen en is mindfulness verspreid over de ganse wereld. De laatste jaren vindt mindfulness meer en meer zijn weg naar de werkvloer als middel tegen stress en burn-out.

  Tijdens deze sessie gaan we in op wat mindfulness is en wat de relatie met het boeddhisme en de link met andere religies is. We zullen ook enkele praktische oefeningen doen.

  Ilse Dries, teamhoofd duurzame ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur, gecertificeerd mindfulnesstrainer

  Documenten en presentaties

  Volgende editie

  De volgende Mozaiko-bijeenkomst gaat door op donderdag 25 april. 

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Agentschap Overheidspersoneel - Dienst Diversiteitsbeleid 
  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be