chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  vrijdag, 14 december 2018
  9:00 - 13:30
  VAC Gent
  Status: Schrijf je nu in

  Enig idee of zingeving, spiritualiteit en levensbeschouwing mogelijk zijn op de werkvloer? Heb je een open geest, ben je ruimdenkend en sta je open voor vernieuwing? Dan is deze Dag van de Migrant iets voor jou!

  Voor wie?

  • Iedereen die interesse heeft in het thema!
  • Ook voor leidinggevenden, beleidsmakers, stafmedewerkers, ...

  Wat mag je verwachten?

  Wat is de invloed van levensbeschouwing op je werkenergie? Wat verbindt collega’s over de religies heen? Hoe verzoenen ze zingeving en spiritualiteit op de werkvloer? Getuigenissen, inspiratiesessies en goede praktijkvoorbeelden geven je handvaten om er zelf mee aan de slag te gaan.

  Hieronder vind je alvast meer uitleg over de inhoud van de getuigenissen en de inspiratiesessies.

  Workshop: hoe omgaan met levensbeschouwelijke vragen op de werkvloer?

  Worstel je soms met het feit dat je geen vakantie hebt op jouw religieuze feestdag?

  Heb je als leidinggevende al eens een vraag gekregen van een collega over een aanpassing van het uurrooster of van een maaltijd (tijdens een teamdag) omwille van levensbeschouwelijke redenen?

  UNIA heeft de nodige expertise in huis om hierop een antwoord te bieden aan de hand van een databank met meer dan 150 voorbeeldsituaties. Hierin wordt telkens een juridisch antwoord gegeven én een advies aan de leidinggevende, dat stoelt op de concepten van grootste gemene deler en van verbindende communicatie.

  Maarten Huvenne, Dienst Beleid en Samenleving, UNIA en Linde Van Ishoven, Dienst Begeleiding en Training, UNIA

  Getuigenis van een sikhcollega bij het Agentschap Binnenlands Bestuur

  Wat houdt het sikhisme in? Collega Pritty Kaur licht de invloed van deze levensbeschouwing toe op haar dagelijks functioneren. Haar naaste collega’s vragen haar wel eens: “Waarom reageer je anders dan anderen? Waarom ben je altijd zo vrolijk?”  Ze geeft op al deze vragen een antwoord en vertelt nog veel meer in een boeiende getuigenis van op de werkvloer bij ABB.

   Pritty Kaur, managementondersteuner, Agentschap Binnenlands Bestuur

  Getuigenis van 2 moslimcollega’s bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling

  Wil je weten met welke zaken onze moslimcollega’s Fatima en Houari geconfronteerd worden op de werkvloer bij de VDAB? Ze zijn bemiddelaar en werk- en welzijnsconsulent en krijgen heel wat werkgerelateerde vragen over de combinatie geloof - werk van zowel collega’s als van werkzoekenden.  

  Fatima El Mokkadem (bemiddelaar en multiculturele ervaringsdeskundige VDAB) en Houari El Hannouti (Werk- en Welzijnsconsulent, VDAB)

  Getuigenis over stille ruimtes bij de Vlaamse overheid

  Stilte is een zeldzaam goed geworden in onze drukke levens. Meer en meer bedrijven, scholen en andere organisaties richten een plek in waar werknemers, studenten en personeelsleden even op adem kunnen komen. Ook bij de Vlaamse overheid wil men tegemoet komen aan de vraag naar een ruimte voor collega’s die nood hebben aan een moment van stilte en van bezinning. Want stilte verbindt ons allemaal.
  Hoe zijn de stille ruimtes tot stand gekomen in het nieuwe Herman Teirlinckgebouw in Brussel en in het gebouw aan de Copernicuslaan van de VDAB in Antwerpen? In welke situaties kaun je er gebruik van maken en voor wie zijn ze bestemd?

  Martin Ruebens, secretaris-generaal Departement Kanselarij en Bestuur en Bram Bonamie, diversiteitsambtenaar VDAB

  (1 workshop specifiek voor leidinggevenden, stafmedewerkers en beleidsmakers en 1 algemene workshop)

  Inleefsessie mindfulness: verbindende aandacht op het werk

  Mindfulness wordt ook omschreven als milde bewuste aandacht voor wat er zich aanbiedt in het nu. Het gaat over bewuste aandacht voor je gedachten, gevoelens,  lichamelijke sensatie, zintuiglijke waarnemingen… Aandacht geven komt in alle religies aan bod, maar de mindfulness zoals wij die in het Westen kennen, is gegroeid uit het boeddhisme. De grondlegger van de mindfulnesstrainingen, de Amerikaan Jon Kabat-Zinn, zet eind jaren ’70 het Mindfulness Based Stress Reduction op en combineert daarin meditatie- en yogatechnieken uit het boeddhisme met de westerse medische kennis. Intussen zijn de effecten van deze training ook wetenschappelijk bewezen en is mindfulness verspreid over de ganse wereld. De laatste jaren vindt mindfulness meer en meer zijn weg naar de werkvloer als middel tegen stress en burn-out.

  Tijdens deze sessie gaan we in op wat mindfulness is en wat de relatie met het boeddhisme en de link met andere religies is. We zullen ook enkele praktische oefeningen doen.

   Ilse Dries, teamhoofd duurzame ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur, gecertificeerd mindfulnesstrainer

  Inspiratiesessie: rituelen op de werkvloer

  Rituelen markeren sinds mensengeheugenis belangrijke overgangsmomenten. In ons privéleven gebruiken we vaak rituelen bij een geboorte, huwelijk of begrafenis. Ook bedrijven en organisaties kennen dergelijke sleutelmomenten.

  Met een inleidende lezing over 'de kracht van rituelen in organisaties' als opstap verken je in deze inspiratiesessie actief waarom en op welke manier je rituelen in uiteenlopende situaties op jouw werkvloer kan aanwenden. Dit netwerk van coaches, procesbegeleiders en consultants wil rituelen en Oude Wijsheid op een respectvolle en betekenisgevende manier integreren in het proces van team- en organisatie-ontwikkeling.

  Ewoud Monbaliu, initiatiefnemer van Corporate Rituals.

  (1 workshop specifiek voor leidinggevenden, stafmedewerkers en beleidsmakers en 1 algemene workshop)

  Programma

  9:00 - 9:30

  Ontvangst met koffie en thee

  9:30 - 9:45

  Welkomstwoord door Michiel Trippas, Vlaams Diversiteitsambtenaar en Martin Ruebens, secretaris-generaal van het departement Kanselarij en Bestuur

  9:45 - 10:30

  Eerste reeks van getuigenissen en inleefsessies

  10:30 - 10:45

  Pauze

  10:45 - 11:30

  Tweede reeks van getuigenissen en inleefsessies

  11:30 - 12:30

  Paneldialoog met experten:

  • Naïma Lafrarchi - auteur en Bijzondere Leermeester islamitische godsdienst 
  • Maarten Boudry - vrijzinnig filosoof
  • Hendrik Hoet - professor Bijbelse Theologie aan de Antwerpse FVG
  • Evelyne Maes - advocate Curia en gastprofessor Saint-Louis
  • Edel Maex - psychiater UZ Antwerpen en grondlegger mindfulness in de lage landen 
  • Kristien Verbraeken - coördinator integriteitszorg Vlaamse overheid
  12:30 - 12:45

  Afsluiter: verbindend ritueel

  12:45 - 13:30

  Netwerklunch met broodjes

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Dienst Diversiteitsbeleid
  Havenlaan 88, bus 33
  1000 Brussel
  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be

  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).

  Inschrijven

  Begin
  Heb je specifieke behoeften of noden om dit evenement bij te wonen? Bijvoorbeeld omwille van een fysieke beperking, allergie of voedingsvraag... Laat het ons weten.

  Bij het invullen van een webformulier worden de verstrekte gegevens enkel gebruikt voor de verdere behandeling en opvolging van het ingediende webformulier conform het doel waarvoor het webformulier is opgesteld. Voor verdere vragen of het uitoefenen van uw rechten kan u contact opnemen met de functionaris voor gegevensbescherming van Agentschap Overheidspersoneel via het mailadres dpo.ago@vlaanderen.be.