chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  donderdag, 23 september 2021
  8:30 - 17:00
  Herman Teirlinckgebouw, Brussel
  Status: Schrijf je nu in

  De dienst Diversiteitsbeleid organiseert, in samenwerking met LUDO, op donderdag 23 september de tweede Dag van de Diversiteitsambtenaar. Je krijgt deze dag informatie over diversiteit en inclusie, en handvatten om met deze concepten in je entiteit aan de slag te gaan. Verder kun je kennis en ervaringen delen en netwerken met elkaar.

  Voor wie?

  • Je bent diversiteitsambtenaar bij de Vlaamse overheid.

  Wat mag je verwachten?

  De Dag van de Diversiteitsambtenaar is een hybride evenement dat je zowel online als fysiek kunt bijwonen. Tijdens de infosessies en workshops krijg je:

  • inhoudelijke inspiratie over diversiteit en inclusie.
  • goede praktijken, voorbeelden en tools om dit thema te implementeren in je beleid.
  • de gelegenheid om kennis te delen en te netwerken met andere collega’s en experten.

  Programma

  8:30 - 9:00

  onthaal

  9:00 - 9:30

  opening door Merel Terlien en inclusief inspirerend netwerkmoment

  9:30 - 11:15

  eerste deel workshops

  11:30 - 12:30

  infosessies

  12:30 - 13:00

  lunch

  13:30 - 14:30

  plenaire netwerksessie

  14:40 - 16:00

  tweede deel workshops

  16:00 - 16:30

  afsluitend netwerkmoment

  16:30 - 17:00

  receptie

  Praktische informatie

  Je kunt de infosessies en workshops zowel online als fysiek bijwonen. Kun je niet de hele dag aanwezig zijn? Je hebt de mogelijkheid om slechts een of enkele sessies bij te wonen.

  LUDO - levendig leren zal deze dag verzorgen met steun van de dienst Diversiteitsbeleid.

  Je ontvangt binnenkort nog de officiële bevestigingsmail meer details en praktische informatie.

  Kun je niet aanwezig zijn? Stuur deze uitnodiging gerust door naar een collega die als vervanger fungeert voor dit thema.

  Inhoud infosessies en workshops

  Onderaan deze webpagina kun je je inschrijven voor de verschillende infosessies en workshops. Om je te helpen bij die keuze, vind je hieronder meer informatie over de inhoud.

  Starten met een duurzaam D&I-beleid: een recept voor succes!

  door Marijke Cornelis (Diversiteitsacademie)

  In deze workshop leer je het traject ontwerpen, waarmee je dienst stap voor stap naar een duurzaam D&I-beleid groeit. Hoe maak je de collega’s warm voor diversiteit? Wie betrek je als bondgenoot in het proces? Welk veranderverhaal stuwt je in de goede richting? Het antwoord op deze vragen vormt jouw recept voor succes.

  Een veilige weg naar inclusie: zeggen wat er gezegd moet worden met Deep Democracy

  door Fanny Matheusen (Hummus)

  Tijdens deze sessie maak je kennis met deep democracy, een methode die inzet op cocreatie en inclusie in teams. De alternatieve stem, de nee-stem, het andere perspectief staan in deze methode centraal en zijn een bron van creativiteit en innovatie. We belichten twee centrale concepten die een belangrijke rol spelen in teams waar heterogeniteit troef is: rangorde en psychologische veiligheid. En we geven je enkele tools mee om de stap te zetten van een superdivers naar een inclusief team.

  Diversiteit en inclusie: een strategische noodzaak!

  door Bart Moens (Mooi Werk Makers, Odisee)

  De business case voor diversiteit is keihard. Studies van onder andere McKinsey en Boston Consulting Group laten zien dat meer diversiteit in organisaties zorgt voor betere prestaties. Veelbelovende resultaten die jammer genoeg in wetenschappelijk onderzoek geen stand houden. Helaas... (nog) geen bulletproof bewijs voor de meerwaarde van diversiteit, geen cijfers zwart op wit waarmee we leidinggevenden zouden kunnen overtuigen om werk te maken van meer diversiteit.

  Bart zijn advies: vergeet dé business case voor diversiteit en maak een eigen business case voor jouw organisatie. Waar wil de organisatie over 5 jaar staan? Welke uitdagingen spelen vandaag en/of morgen? Hoe kan diversiteit hierop antwoorden bieden? En wat moet je doen om die diversiteit waar te maken? Deze vragen en meer komen aan bod in het verhaal waarin Bart Moens je graag meeneemt.

  Hoe kan hybride werken een hefboom zijn voor inclusie?

  door Joris Bouve (Agentschap Overheidspersoneel)

  Tijdens deze infosessie én interactieve workshop geeft Joris je een inkijk in wat hybride werken is en hoe hybride werken een hefboom voor inclusie kan betekenen. Met behulp van een aantal interactieve tools ontdekken we samen hoe je door hybride te werken ook inclusief kan werken. Hiervoor zoomen we in op de belangrijkste principes uit de nieuwe omzendbrief hybride werken en leggen we de link naar inclusief beleid. We staan ook stil bij de mogelijke valkuilen en hoe je hiermee kunt omgaan.

  Cruciaal voor inclusief beleid: verankeren van diversiteit en inclusie in de missie en visie van je organisatie

  door Didier Boone (Unia)

  Op basis van de gelopen begeleidingstrajecten bij organisaties en de vernieuwde ediv-module schetst Didier Boone (UNIA) de aanpak voor een verankering van diversiteit en inclusie in de missie en visie van je entiteit.

  Een ambitieus D&I-plan op maat van je dienst: handvatten voor de diversiteitsambtenaar

  door Marijke Cornelis (Diversiteitsacademie) en Jolien Voorspoels (Dienst Diversiteitsbeleid)

  In deze workshop ligt de focus op het sjabloon voor een D&I-plan en op het formuleren van ambitieuze, haalbare en entiteitspecifieke streefcijfers. Maak op een interactieve wijze kennis met de componenten, waarmee je in samenspraak met je collega’s een D&I-plan maakt dat écht wat in beweging zet.

  Inclusief beleid: theorie en praktijk

  door Laura Coello (Universiteit Utrecht) en Bram Bonamie (VDAB)

  In 2019 deed Laura Coello literatuuronderzoek naar de elementen voor de succesvolle implementatie van inclusief beleid. Inmiddels implementeert ze inclusief beleid in een organisatie met meer dan 8.000 werknemers. Welke van de elementen van haar onderzoek zijn -in de praktijk- relevant voor de implementatie van een succesvol inclusief beleid en welke nieuwe elementen hebben haar verrast? Tijdens deze infosessie krijg je het antwoord op die vragen en schetst Bram Bonamie de aanpak bij VDAB om intern te evolueren van een diversiteitsbeleid naar een inclusief personeelsbeleid.

  Naar een inclusief beleid voor collega’s met een HCZ

  door Merel Terlien en Gabriela Necula (Dienst Diversiteitsbeleid)

  De Vlaamse overheid zet deze legislatuur versterkt in op de tewerkstelling van personen met een handicap of chronische ziekte om hun recht op werk te waarborgen. Jij als diversiteitsambtenaar speelt een cruciale rol om deze doelstelling binnen jouw entiteit te realiseren. De dienst Diversiteitsbeleid is hierin jouw eerste partner.

  In deze interactieve workshop kun je terecht met al jouw vragen over de tewerkstelling en ondersteuning van personeelsleden met een handicap of chronische ziekte binnen jouw entiteit en de ruimere Vlaamse overheid binnen een context van hybride werken.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Agentschap Overheidspersoneel – dienst Diversiteitsbeleid
  Havenlaan 88 bus 33
  1000 Brussel
  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be

  Inschrijven

  Begin

  Schrijf je hieronder in voor het voormiddagprogramma.

  Je kunt maar 1 optie kiezen.
  Je kunt maar 1 optie kiezen.
  De lunch is een warme maaltijd.

  Schrijf je hieronder in voor het namiddagprogramma.

  Je kunt maar 1 optie kiezen.

  Tijdens elke sessie worden opnames gemaakt. Deze foto's en filmpjes worden gebruikt voor interne doeleinden binnen de Vlaamse overheid.
     - Neem je online deel en wil je niet in beeld komen? Zet je camera dan uit.
     - Neem je fysiek deel en wil je niet in beeld komen? Contacteer de dienst Diversiteitsbeleid via diversiteitsbeleid@vlaanderen.be.

  Heb je specifieke behoeften of noden om dit evenement bij te wonen? Bijvoorbeeld omwille van een fysieke beperking, allergie, ... Laat het ons weten.
  Agentschap Overheidspersoneel verwerkt de persoonsgegevens die je op dit formulier vermeldt in overeenstemming met de wetgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens. Meer informatie met betrekking tot het doel en de wijze waarop wij deze persoonsgegevens verwerken, vind je terug in de disclaimer of kun je opvragen via het e-mailadres dpo.ago@vlaanderen.be. Voor verdere vragen of om je rechten uit te oefenen kun je ook contact opnemen met de functionaris voor gegevensbescherming van Agentschap Overheidspersoneel via het mailadres dpo.ago@vlaanderen.be. Ben je het niet eens met de manier waarop we je gegevens verwerken, dan kun je je wenden tot de bevoegde toezichthoudende autoriteit.