chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Mozaiko organiseert het Festival van Verbinding

  vrijdag, 14 februari 2020
  8:45 - 15:30
  Paleis der Academiën, Brussel
  Status: Volzet

  Mozaiko nodigt je van harte uit op het eerste Festival van Verbinding. Laat je inspireren door goede praktijken, verbindende sessies en pakkende getuigenissen rond het thema migratie en vluchtelingen.

  Voor wie?

  • Je werkt bij de Vlaamse overheid
  • Je hebt interesse in de thema's diversiteit en migratie en vluchtelingen.
  • Je bent op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden rond tewerkstelling van nieuwkomers van buitenlandse herkomst.
  • Je bent nieuwsgierig naar methodieken die mensen met elkaar verbinden.

  Wat mag je verwachten?

  Tijdens dit Mozaiko-evenement worden al je zinnen geprikkeld aan de hand van verschillende activiteiten. Je kunt rekenen op

  • inspirerende keynotes
  • boeiende presentaties en workshops
  • goede praktijken
  • pakkende verhalen van collega’s
  • handvatten voor inclusie op de werkvloer
  • netwerking rond infostands 
  • randanimatie

  Programma

  8:45 - 9:30

  Onthaal 

  9:30 - 10:00
  • Welkomstwoord door Michiel Trippas, Vlaams Diversiteitsambtenaar 
  • Vijf jaar Mozaiko: ons persoonlijk verhaal! door journalist Peter Verlinden en Marie Bamutese, peter en meter van het Mozaiko-netwerk
  • Videoboodschap van Bart Somers, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen
  10:15 - 12:15

  Keuze uit verschillende sessies

  13:20 - 13:50

  UBUNTU door Suzanne Monkasa 

  14:00 - 15:00

  Keuze uit verschillende sessies

  15:00 - 15:30
  • Slotsessie
  • 'Impressies over verbinding' door Martin Ruebens, secretaris-generaal Departement Kanselarij en Bestuur
  • Slotwoord door Mieck Vos, Kabinetschef binnenland en bestuurszaken bij Kabinet Vice-Minister president Vlaamse overheid
  15:30 - 16:00

  Samen sluiten we de dag af met een drankje!

  Sessies voormiddag

  In de voormiddag heb je 2 opties.

  Optie 1: je kiest 1 sessie uit onderstaande lijst. 

  Vluchtelingenspel: een inleefspel rond het traject van vluchtelingen in België (volzet)

  Dit is een tweeledig inleefspel. Enerzijds verplaatsen de spelers zich in de rol van een vluchteling in België en anderzijds in de rol van de verschillende mensen, organisaties en instellingen die in aanraking komen met deze vluchtelingen. Verschillende aspecten komen aan bod zoals het opstarten van een asielprocedure, het leven in de illegaliteit, de inburgering, de zoektocht naar een opleiding of werk...

  Patrizia Civetta, stafmedewerker Foyer vzw

  Storyweaving: het vertellen en verzamelen van (vakantie)verhalen verbindt mensen

  Bij Iedereen Verdient vakantie verzamelen we verhalen van gewone en ongewone mensen, die vertellen over het mogelijk maken van vakantie voor mensen die minder kansen ervaren. Dit doen we aan de hand van gesprekken, die vertrekken vanuit verbinding en waardigheid, waarbij er vragen gesteld worden waar je geen pasklaar antwoord op hebt. Al vertellend ‘herinneren’ we ons wat van essentieel belang is in ons leven. En wat we herinneren als waardevol, maakt ons sterker en brengt ons in actie. We gaan samen aan de slag en ‘leren’ waardig luisteren en generatieve vragen stellen. Een transformerende ervaring voor zowel de verteller, als de luisteraar.

  Gudrun Willems en Anneleen Adriaenssens, netwerkverbinders Toerisme Vlaanderen

  PLAI 2.0: kom mee 'ToekomstMaker' ontdekken (volzet)

  Een methodische toolbox om toekomst te maken. Een van de tools is 'ToekomstMakerij', een procesgerichte methode om in je organisatie waarderend werk te maken van de kracht van verschillend en gelijk zijn. Het is een speelse, prikkelende zoektocht rond kansen en mogelijkheden van onze super-diverse werkvloer. 'ToekomstMakerij' maakt een organisatie klaar en meer bewust voor de integratie van mensen uit kwetsbare doelgroepen.

  Karel Van Bouchaute, docent Sociaal Werk Thomas More Kempen en Hendrik Bens, spelbegeleider De Aanstokerij

  Herboren: hier komt een nieuwe Belg

  Duizenden vluchtelingen maakten de voorbije maanden en jaren de oversteek naar de Europese Unie – de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. De onvergetelijke beelden tonen ons mannen, vrouwen en kinderen die dromen van een nieuw, veilig en menswaardig leven. Wie zijn doel bereikt, wordt ‘herboren’ in een nieuwe maatschappij waar hij of zij amper iets van af weet. Geen eenvoudige missie in deze tijden van terreur en polarisatie.

  Veertien jaar geleden kwam journalist en documentairemaker Majd Khalifeh aan in België, als staatloze Palestijn in een vreemd land, op zoek naar een identiteit. Zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: ‘vreemdeling’. Hij voelde zich als een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon doen, was doorgaan. In Herboren neemt hij de lezer op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.

  Majd Khalifeh, VRT-journalist en documentaire filmmaker

  Optie 2: je kiest 1 of 2 sessies uit onderstaande lijst. 

  Interactieve sessie: vluchtelingen en migratie (volzet)

  In deze lezing krijg je onder meer antwoord op volgende vragen: Wat is het verschil tussen een migrant en een vluchteling? Komen de meeste vluchtelingen naar Europa? Hoe wordt bepaald of iemand recht heeft op bescherming? Hoe worden deze mensen opgevangen tijdens de duur van hun procedure? Wat zijn hun rechten en plichten? Wat gebeurt er met mensen die geen bescherming krijgen? Wat is het beleid van de Vlaamse overheid m.b.t. vluchtelingen?

  Geert Matthys, docent vreemdelingenrecht Arteveldehogeschool en Marlies Stubbe, beleidsmedewerker transversaal integratiebeleid Vlaamse overheid

  Vluchteling met een buitenlands diploma: wat zijn de mogelijkheden?

  Toelichting over de procedures voor de erkenning van buitenlandse diploma’s in Vlaanderen met focus op de procedure voor vluchtelingen.

  Dominique Van der Velpen, NARIC Vlaanderen (AHOVOKS)

  Integratie door werk: maak kennis met vluchtelingen die in Vlaanderen werk vonden (volzet)

  Maak kennis met vluchtelingen die in Vlaanderen werk vonden en de dienstverlening van VDAB voor anderstaligen van buitenlandse herkomst.

  Korte, interactieve kennismaking met de visie en dienstverlening van VDAB: hoe begeleiden we anderstaligen van buitenlandse herkomst naar werk? Gevolgd door getuigenissen van vluchtelingen/anderstaligen over hun traject naar werk.

  Joke Jacobs, expert dienstverlening VDAB

  Migratie naar België en Vlaanderen (1945 - heden)

  Cijfers en duiding bij 75 jaar immigratiegeschiedenis: herkomstlanden, migratiemotieven, achtergronden en trends.

  Dirk Janssen, data-analist Agentschap Integratie en Inburgering

  Sessies namiddag

  In de namiddag kun je kiezen uit 1 van onderstaande sessies:

  Proeven van mindfulness (volzet)

  Mindfulness, mindlessness, wat is dat nu? Nieuwsgierig naar wat mindfulness is? Of heb je al eens een cursus gevolgd en wil je het terug even opfrissen? Dan ben je welkom op deze proefsessie. Je krijgt een korte introductie over mindfulness in verschillende culturen en we gaan meteen ook aan de slag!

  Ilse Dries, gecertificeerd mindfulness trainer

  Het verhaal van Fatime (volzet)

  Fatime vluchtte als kind uit Kosovo. Nu ondersteunt ze zelf kwetsbare gezinnen: presentatie van eigen (vlucht)verhaal én het leven in verschillende culturen en de moeilijkheden die ik ervaren heb. Afsluiten met stellingen en eventuele vragen van deelnemers.

  Fatime Karamani, gezinsondersteuner Kind en Gezin

  Interactieve sessie: Durftevragen (volzet)

  Durftevragen omdat vragen stellen werkt. Een combinatie van netwerking, inspiratieboosting en brainstorming!

  Kitty Weyn, innovatie network manager VDAB

  Human Centered Design 4 Diversity: creatieve methodieken voor nieuwe verbindingen (volzet)

  Leer, ervaar en test op een creatieve manier de principes van human centered design in de context van migratie en diversiteit. Hoe kan jij binnen jouw werk aan de slag gaan met deze methodiek en komen tot nieuwe verbindingen? !DROPS dompelt jullie onder in tools en methodieken waarmee wij ook zelf aan de slag in onze projecten rond het versterken van nieuwkomers, vertrekkende vanuit hun passies en talenten.

  Nathan Hermans en Hendrikje Meyvis, projectdesigners !DROPS

  Gouden pijlen: vanuit waardering kijken naar het dagelijkse werken (volzet)

  Kan jij nog zien hoe belangrijk jouw eigen invloed is? Ga jij voor meer inzicht in je werkrelaties? Laat je, in verbinding, raken door je collega. Deelname in duo’s is een meerwaarde maar geen noodzaak.

  Marjan Blokland en Helga Schepers, projectbegeleiders 1circle4DD

  Vluchtelingenwerk Vlaanderen: Gastvrij op de werkvloer en daarbuiten (volzet)

  Over draagvlak verbreden, sensibilisatie, vrijwilligerswerk en een teamdag met vluchtelingen. Kortom, hoe leer je vluchtelingen beter kennen? Hoe heet je hen welkom? En waarom is dat belangrijk?

  Eef Heylighen, teamcoördinator Vluchtelingenwerk Vlaanderen

  Democratische dialoog: Verbindend communiceren over gevoelige samenlevingsthema's (volzet)

  Hoe reageer je op controversiële uitspraken die botsen met je eigen normen- en waardenpatroon? Hoe voer je een verbindend gesprek over samenlevingsthema's zonder taboe's uit de weg te gaan? Tijdens deze workshop leren we via dialoogtechnieken uit de socratische methode  gevoelige thema's kritisch onderzoeken en maken de deelnemers kennis met een cultuurbewuste houding die een open, diepgaande en verbindende communicatie met de ander mogelijk maakt. We verkennen tegenstrijdige perspectieven en leren hoe we ons eigen denken en dat van de ander op een respectvolle manier kunnen onderzoeken en hierover in gesprek kunnen gaan. 

  Eef Cornelissen, Erasmushogeschool Brussel

  Kostprijs

  Deelname is gratis.

  Praktisch

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Agentschap Overheidspersoneel – Dienst Diversiteitsbeleid
  Havenlaan 88 bus 33
  1000 Brussel
  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be