chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  maandag, 8 maart 2021
  Wereldwijd

  Sinds 1911 is het Internationale Vrouwendag op 8 maart. Dit jaar staat de dag in het teken van #ChooseToChallenge: actie ondernemen en je steentje bijdragen om te bouwen aan een gendergelijke wereld. Ook de Vlaamse overheid streeft naar een gendergelijke werkvloer waar diverse vrouwen zichzelf kunnen zijn en hun talenten erkend worden.

  Oproep: naar welke vrouw kijk jij op?

  Tekening van een vrouw opgebouwd uit kleine tekeningetjes van vrouwen

  Zowel in de maatschappij, als thuis en in organisaties kunnen we actief stereotypen doorbreken, onze blik op vrouwen en mannen verruimen, ongelijke situaties aanpakken en prestaties van vrouwen vieren. Dit jaar staat de hashtag #ChooseToChallenge centraal: door uitdagingen aan te gaan, blijven we alert in de wereld en kunnen we verandering teweeg brengen. 

  En daarom zijn we op zoek naar een aantal inspirerende verhalen. Naar welke straffe vrouw kijk jij op? Deel hier je verhaal en #ChooseToChallenge! 

  Het pionierswerk van Rita Mulier

  Michiel Trippas Michiel Trippas, Vlaams Diversiteitsambtenaar

  Michiel Trippas, Vlaams Diversiteitsambtenaar, bijt de spits af. Hij kijkt op naar Rita Mulier, de eerste Emancipatieambtenaar.

  'Internationale Vrouwendag (v/x) is een dag waarop we vooral moeten vooruitkijken. Op een dag als vandaag kijk ik ook graag even terug in de tijd. Ik bewonder enorm de vrouw die 30 jaar geleden de eerste Emancipatieambtenaar was. Als Vlaams Diversiteitsambtenaar sta ik mee op haar schouders. In 1991 begon Rita Mulier met de opdracht om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in onze Vlaamse overheid aan te pakken. In die tijd was ongeveer één derde van onze collega’s vrouw, waren vrouwen in leidinggevende functies zeldzame witte raven en dachten we nog niet aan ongewenst gedrag op de werkvloer. Rita heeft toen de mouwen opgestroopt. Haar werk wierp vruchten af en is over de jaren heen uitgegroeid tot een netwerk van diversiteitsambtenaren met een entiteitseigen diversiteitsbeleid gericht op zoveel meer dan alleen de ongelijkheid tussen mannen, vrouwen en non-binaire personen.'

  'Het pionierswerk van Rita Mulier laat vandaag de dag nog steeds haar sporen na. Maar haar en ons werk is nog niet af. Hoewel het genderevenwicht in een groot deel van de geledingen van de Vlaamse overheid (bijna) is bereikt, is dat nog niet het geval in sommige agentschappen en aan de top van onze organisatie. Daarom blijven we verder actie ondernemen om hiervoor te zorgen. Zolang onze Vlaamse administratie geen weerspiegeling is van onze samenleving, zolang er in sommige lagen van onze organisatie nog een onevenwicht is, zolang iemand op onze werkvloer te maken heeft met ongewenst gedrag, blijven we samen verder bouwen aan een betere werkvloer. #ChooseToChallenge!'

  Rita Mulier aan het woord over de autonome Vrouwenbeweging.

  Ga elke dag de uitdaging aan

  Wil je weten hoe je niet alleen vandaag, maar ook élke dag je steentje bij kunt dragen? Ben je als medewerker, leidinggevende of HR-medewerker op zoek naar meer informatie? Lees meer op de webpagina 'Vrouwendag 2021'

  Inschrijven

  Begin
  Agentschap Overheidspersoneel verwerkt de persoonsgegevens die je op dit formulier vermeldt in overeenstemming met de wetgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens. Meer informatie met betrekking tot het doel en de wijze waarop wij deze persoonsgegevens verwerken, vind je terug in de disclaimer of kun je opvragen via het e-mailadres dpo.ago@vlaanderen.be. Voor verdere vragen of om je rechten uit te oefenen kun je ook contact opnemen met de functionaris voor gegevensbescherming van Agentschap Overheidspersoneel via het mailadres dpo.ago@vlaanderen.be. Ben je het niet eens met de manier waarop we je gegevens verwerken, dan kun je je wenden tot de bevoegde toezichthoudende autoriteit.