chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

  Veertiende vastgoedforum - Specifiek vastgoed: archiefgebouwen

  woensdag, 27 november 2019
  8:45 - 13:40
  Depot Vilvoorde

  Het Facilitair Bedrijf organiseert op 27/11/2019 in de voormiddag voor de 14de maal het Vastgoedforum, een netwerk voor vastgoedverantwoordelijken, databeheerders vastgoed en geïnteresseerden. Deze keer in het vernieuwde Depot Vilvoorde. Het thema is ‘Specifiek vastgoed: archiefgebouwen’.

  Wat is er specifiek aan een archiefgebouw? Wat was de businesscase om zelf een archief te bouwen? Het Depot Vilvoorde is het eerste gebouw ontworpen in BIM (Building Information Modelling). Wat hebben we daaruit geleerd? Experten lichten dit alles toe. Bovendien is er een rondleiding voorzien doorheen de archieven en de kunstcollectie van de Vlaamse Gemeenschap.

  Programma

  8:45 - 9:15

  Ontbijt en onthaal

  9:15 - 9:30

  Welkom en introductie tot het thema - Frank Geets, administrateur-generaal, Het Facilitair Bedrijf

  9:30 - 10:00

  Terugblik op de realisatie van een duurzame kennissite - Elvira Servaes, projectleider uitvoering bouwprojecten, Het Facilitair Bedrijf

  In 2017-2018 werd het archiefdepot te Vilvoorde omgevormd tot een kennissite met plek voor de geotheek, de kunstcollectie, de archeologische vondsten en bijkomende capaciteit voor papieren dossiers van de Vlaamse overheid. Voor de realisatie werd gewerkt met een design & build procedure. Elvira blikt terug op een uniek bouwtechnisch verhaal waarin duurzaamheid en innovatie centraal staat.

  10:00 - 10:30

  De rol van het archiefdepot in het beleid rond papierarme kantoorgebouwen - Charlotte Debruyne, projectcoördinator informatiebeheer, Het Facilitair Bedrijf / Bart Delbroek, informatiebeheerder, Agentschap Onroerend Erfgoed

  Het Facilitair Bedrijf wil papierarme kantooromgevingen realiseren waarin het aangenaam werken is. Voor Kantoor 2023 wordt zelfs naar een nulnorm gestreefd. De dienstverlening van het archiefdepot draagt hieraan bij en Het Facilitair Bedrijf kiest er bewust voor om die niet uit te besteden. Bart licht toe hoe het Agentschap Onroerend Erfgoed de voorbereidingen van hun dossiers op de verhuis naar het Herman Teirlinckgebouw heeft aangepakt.

  10:30 - 11:00

  Pauze 

  11:00 - 11:25

  Twee energiezuinige realisaties: Stadsarchief Geel en de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen - Stijn Trappeniers, projectleider energie-efficiëntie, Vlaams Energiebedrijf

  Waar studie, implementatie en onderhoud van gebouwen en hun installaties traditioneel door verschillende partijen gebeuren, is bij een energieprestatiecontract (EPC) één Energy Services Company (ESCO) verantwoordelijk voor al die fases. In een EPC wordt de geplande én gegarandeerde besparing contractueel vastgelegd. Het Vlaams Energiebedrijf faciliteert EPC’s tussen publieke diensten en ESCO’s. Stijn stelt twee cases voor. In het EPC-contract van de stad Geel werd het stadsarchief opgenomen. De ESCO heeft hier een nieuwe luchtgroep geïnstalleerd, rekening houdend met de specifieke criteria voor de archieven. In het EPC van de Universiteit Antwerpen werd o.a. de volledige vernieuwing van de verlichting van de bibliotheek voorzien. De ESCO besliste daarnaast om het volledige plafond te verwijderen, met een nog aantrekkelijkere bibliotheek als resultaat.

  11:25 - 11:55

  Tips voor preventieve collectiezorg bij papieren dossiers - Jurgen Vanhoutte, adviseur behoud en beheer, FARO

  Jürgen staat organisaties bij met zowel preventief advies als advies na calamiteiten. Hij deelt graag enkele aandachtspunten en acties waarmee je ook in kantoorgebouwen 'archiefvriendelijkere' bewaaromstandigheden kan realiseren. Ook voordat je papieren dossiers in de professionele bewaaromstandigheden in het depot te Vilvoorde terechtkomen, kan je er dus al zorg voor dragen.

  11:55 - 12:00

  Slotwoord

  12:00 - 12:40

  Lunch

  12:40 - 13:40

  Rondleiding doorheen het Depot

  Geotheek, archeologie, kunstendepot, archiefdepot

  Locatie

  Depot Vilvoorde
  Gustaaf Levisstraat 45, Vilvoorde

  • Van het station Vilvoorde is het 1 km wandelen. Verlaat het station via de uitgang die naar de parking leidt. Als je te voet bent, loopt de kortste weg van het station van Vilvoorde naar het Depot over de Luchthavenlaan. Sommige routeplanners leiden je naar de Leuvensesteenweg. Deze route is echter langer.
  • Er zijn ook bushaltes in de buurt dus je kan ook de bus nemen.

  Specifieke noden

  Heb je een handicap of chronische ziekte en specifieke noden om vlot te kunnen deelnemen aan het forum, laat ons dit op voorhand weten op vastgoed@vlaanderen.be, 02 553 49 07 of 0499 86 49 12.

  Inschrijven

  • De inschrijvingen zijn afgesloten op 11/11/2019 's avonds.
  • Verwittig als je toch verhinderd zou zijn en dit liefst enkele dagen op voorhand via vastgoed@vlaanderen.be of 02 553 49 07 of 0499 86 49 12.