chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Antidiscriminatie

  Klachten over discriminatie

  Krijg je zelf te maken met discriminatie bij de Vlaamse overheid? Heb je een klacht ontvangen? Dan kan je terecht bij de dienst Diversiteitsbeleid -  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be.

  Extra informatie

  • Hier vind je de inspiratielijst non-discriminatie voor entiteiten VO . Dit is een ideaal instrument om concreet vorm te geven aan de 'Engagementsverklaring non-discriminatie van de leidinggevend ambtenaren van de VO', die momenteel ondertekend wordt door elke topambtenaar.
  • Hier vind je de checklist redelijke aanpassingen . Dit is een kort en handig instrument om (onbedoelde/indirecte) discriminatie te voorkomen bij de toepassing van redelijke aanpassingen voor personen met een handicap of chronische ziekte.
  • Hier vind je de ex-ante diversiteitsscan . Deze scan helpt je om aandacht te besteden aan het thema diversiteit bij de voorbereiding, het ontwerp, de uitvoering en de evaluatie van (Vlaamse) beleidsteksten. Zo voorkom je dat (onbedoelde) nieuwe uitsluiting wordt gecreëerd. DDB kan ondersteuning/begeleiding bieden bij de toepassing ervan.

  eDiv: online tool over antidiscriminatie

  Wat is eDiv? eDiv is een online tool van Unia (het voormalige Interfederaal Gelijkekansencentrum). Op www.ediv.be kan iedereen gratis en op een toegankelijke manier de antidiscriminatiewetgeving ontdekken.

  Waarom eDiv? eDiv bevordert de uitwisseling van kennis over antidiscriminatie. De website helpt bedrijven en organisaties zoals de Vlaamse overheid om een diversiteitsbeleid uit te bouwen. eDiv spitst zich toe op concrete situaties op de werkvloer, en is dus een geschikte tool voor de Vlaamse overheid.

  Voor wie? Iedereen krijgt op de website toegang tot de informatie over antidiscriminatie. eDiv is vooral relevant voor:

  • HR-medewerkers
  • Diversiteitsambtenaren
  • Leidinggevenden
  • Vertrouwenspersonen
  • Preventieadviseurs psychosociaal welzijn
  • P&O-consulenten
  • Iedereen die bezig is met diversiteit, gelijke kansen, integriteit, welzijn...

  Opleiding wetgeving antidiscriminatie

  eDiv biedt een opleiding over de wetgeving rond antidiscriminatie aan. De basisopleiding geeft in een begrijpelijke taal uitleg over de juridische aspecten. Iedereen kan de opleiding gratis volgen via de website van eDiv. In het totaal duurt dit ongeveer anderhalf uur, maar je hoeft de volledige opleiding niet in een keer te voltooien.

  Je krijgt info over de relevante wetten met de beschermde criteria, de verboden gedragingen en de onderscheiden die wettelijk gerechtvaardigd zijn. Hier vind je een schematisch overzicht .

  Databank met situaties op de werkvloer

  eDiv wil ook praktisch advies geven over reële situaties op de werkvloer. Op de website staat een databank met allerlei concrete cases die een link hebben met antidiscriminatie. Iedereen kan deze vrij raadplegen. De handige zoekfunctie maakt het gemakkelijk om snel antwoorden te vinden.

  Mag je aan een sollicitant vragen of zij aan kinderen wil beginnen? Hoe ga je om met transgenders? Wat doe je met racistische pesterijen? Bij elke situatie vind je een juridisch antwoord, maar ook een managementadvies over de aanpak van deze kwestie. Dat kan HR-medewerkers, diversiteitsambtenaren, leidinggevenden… helpen om de juiste beslissingen te nemen.

  Bibliotheek

  In de bibliotheek van eDiv vind je uitleg over verschillende begrippen en nuttige links.