chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    De Vlaamse overheid wil een afspiegeling zijn van de samenleving. Daarom streeft ze naar een divers personeelsbestand met een evenredige vertegenwoordiging van de kansengroepen. Jaarlijks brengt de dienst Diversiteitsbeleid in kaart hoeveel personeelsleden uit de kansengroepen bij de Vlaamse overheid werken. De cijfers worden geanalyseerd en vergeleken met de streefpercentages.

    Eind 2021 telde de Vlaamse overheid 12,1% personeelsleden van buitenlandse herkomst. De Vlaamse overheid behaalt sinds 2018 haar streefcijfer en de trend zet zich positief voort. Een personeelslid is van buitenlandse herkomst indien deze persoon een niet-Belgische nationaliteit heeft, bij de geboorte een niet-Belgische nationaliteit, of indien minstens één ouder een niet-Belgische geboortenationaliteit heeft.

    De Vlaamse overheid hanteert deze definitie sinds 2016, in navolging van de afspraak die de Vlaamse Regering maakte om over alle beleidsvelden heen de herkomst van personen op eenzelfde manier te meten.

    Eind 2021 werkten er 930 geregistreerde personen met een handicap of chronische ziekte bij de Vlaamse overheid (2,4%). Het aandeel van personeelsleden met een handicap of chronische ziekte blijft zo vooruit springen nadat het verschillende jaren stagneerde rond 1,4%.


    Eind 2021 telde het middenkader van de Vlaamse overheid 229 leidinggevende functies. 93 of 40,6% hiervan waren vrouwen.

    Het aandeel vrouwen in topmanagement gaat er op vooruit met 18 vrouwen (30,5%) ten opzichte van 41 mannen. Het streefcijfer van 40% blijft echter veraf liggen. Van de tien beleidsdomeinen hebben twee beleidsdomeinen geen vrouwelijke leidende ambtenaren (EWI en FB), net als GO! In 2017 waren dit er nog vier.