chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Cijfers toegankelijke websites

  Anysurferlabels

  Alle nieuwe Vlaamse overheidswebsites moeten sinds 2006 toegankelijk zijn volgens de normen van AnySurfer, het Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Alle burgers moeten de websites en de aangeboden informatie vlot kunnen gebruiken. Ook slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen en wie een auditieve of motorische handicap heeft. Lees meer over toegankelijke websites bij de Vlaamse overheid.

  Het percentage Vlaamse overheidswebsites met een AnySurfer-label blijft schommelen rond zo'n 3% in 2016. In 2011 haalde nog een vijfde van de Vlaamse overheidswebsites het kwaliteitslabel, maar sindsdien daalt het cijfer jaar na jaar.

  Het AnySurferlabel verliest dus verder aan belang. Dat betekent dat de toegankelijkheid van de digitale informatie erop achteruitgaat, terwijl de digitalisering zich voortzet.

  Basistoegankelijkheid

  Naast het AnySurferlabel monitort de Vlaamse overheid ook de basistoegankelijkheid van websites.

  In 2017 was 48,7% van een steekproef van 150 Vlaamse overheidswebsites basistoegankelijk. Na een negatieve trend van enkele jaren (2013-2015), blijkt de toegankelijkheid toch weer gestegen te zijn. Onderstaande grafiek geeft een beeld van de basistoegankelijkheid van de afgelopen acht jaar. Het eerste cijfer is telkens de basistoegankelijkheid van een steekproef binnen alle Belgische sites. Het tweede cijfer is telkens de basistoegankelijkheid van een steekproef binnen de websites van de Vlaamse overheid.

  Let wel: De cijfers zijn telkens verkregen op steekproeven met een grootte van 150 websites. Deze steekproeven zijn zo geselecteerd dat een groot deel bestond uit websites die belangrijk worden geacht, bijvoorbeeld op basis van het aantal bezoekers. Het overige deel was random geselecteerd. Dit doet vermoeden dat de percentages een overschatting zijn van de basistoegankelijkheid van de gehele populatie Vlaamse overheidswebsites.

   

  • 2010: 9,7% - 11,7%
  • 2011: 8,4% - 62,8%
  • 2012: 12,6% - 63,7%
  • 2013: 14,2% - 64,0%
  • 2014: niet gemeten - 55,4%
  • 2015: 14,8% - 29,7%
  • 2016: niet gemeten - 48,3%
  • 2017: 18,0% - 48,7%
  • 2018: 24,0% - 44,0%

  We kunnen dus zowel vanuit de macro- als vanuit de micro-monitoring besluiten dat de toegankelijkheid van websites van de Vlaamse overheid niet voldoet aan de vooropgestelde doelstelling om alle websites van de Vlaamse overheid volledig toegankelijk te maken volgens de normen van AnySurfer.

  naar boven

  Audit toegankelijkheid

  Entiteiten van de Vlaamse overheid kunnen bij AnySurfer een audit aanvragen om de toegankelijkheid van hun websites te controleren en te verbeteren. Entiteiten financieren dit zelf.

  naar boven