chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Ziektebeelden

  Informatie over de ziektebeelden geeft de Vlaamse overheid een globaal zicht op de feitelijke oorzaak waardoor personeelsleden door ziekte afwezig zijn. Dat kan onder meer helpen om een gerichter aanwezigheidsbeleid te voeren.

  Door de overgang naar een nieuw controleorgaan vanaf 2017 én de vraag naar een verlaging van de categorie ‘diagnose onbekend’ is overgegaan van ICD-10 (International Classification of Diseases naar CAS (Classificaties voor Arbo en Sociale verzekeringen) voor het identificeren van de verschillende ziektebeelden. Dit maakt onderlinge vergelijkbaarheid van de ziektebeelden moeilijk.

  De categorie ‘algemeen’ (niet elders geclassificeerde klachten) neemt met 32,7% het grootste aandeel van de ziektebeelden voor haar rekening.

  De categorie ‘psychische dysfuncties’ (waaronder burn-out, depressie en psychiatrische ziektebeelden) vormt samen 30,3% van de ziektebeelden en is zo in 2018 de categorie met het tweede grootste aandeel werkdagen afwezigheid. Het ziektebeeld burn-out stijgt van 8,2% in 2017 naar 9,8% in 2018.

  Het ziektebeeld dat dan volgt is ‘bewegingsapparaat’ met 14,4%. Deze aandoeningen manifesteren zich meestal in de rug, nek, schouders en bovenste ledematen, maar kunnen ook de onderste ledematen treffen. Hieronder vallen schade en aandoeningen aan gewrichten of andere weefsels.

  De categorie ‘diagnose onbekend’ daalt verder van 10,7% in 2017 naar 3,6% in 2018.

  Zie ook deze cijfers

  7,97%
  Ziekteafwezigheidspercentage
  Cijfer over 2018
  2,30
  Meldingsfrequentie
  Cijfer over 2018
  11,80
  Gemiddelde ziekteduur
  Cijfer over 2018