chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Begrippen rond gender- en seksuele diversiteit

  De Vlaamse overheid staat open voor iedereen, ongeacht je geslacht, seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. Op deze webpagina vind je meer uitleg over die verschillende aspecten en kun je definities van de belangrijkste begrippen raadplegen.

  Voor wie?

  • Je werkt binnen de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je wilt werken aan een diverse en inclusieve werkvloer, ongeacht je geslacht, seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. 

  Basisbegrippen

  De genderkoek: figuurlijke weergave van de genderidentiteit, het biologische geslacht, de genderexpressie en de seksuele oriëntatie

  Niet iedereen herkent zich in de opsplitsing man - vrouw of voelt zich aangetrokken tot personen van het andere geslacht. Daarom is het van belang om komaf te maken met hokjesdenken en je blik op gender en seksuele oriëntatie te verruimen. Deze basisbegrippen helpen je hierbij:

  • Geslacht/sekse: de biologische kenmerken die bepalen tot welk geslacht je behoort. Denk hierbij aan chromosomen, hormonen en geslachtskenmerken.
  • Genderde kenmerken, eigenschappen, talenten en verwachtingen die we toekennen aan vrouwen en mannen. Je wordt geboren met een (on)bepaald geslacht, maar gender krijg je mee vanuit de samenleving waarin je geboren bent. 
  • Genderidentiteit of psychologisch geslacht: de persoonlijke beleving van je gender. Je kunt jezelf identificeren als man, vrouw, beide of geen van beide.
  • Genderexpressie: de uiting van je gender aan de hand van bijvoorbeeld kleding, spraak en gedrag.
  • Seksuele oriëntatie: de romantische en seksuele aantrekking die je voelt tot anderen.

  Goed om weten: misschien ben je het letterwoord SOGIESC al eens tegengekomen. Dit acroniem wordt vaak gebruikt en omvat 4 van de bovenstaande begrippen, namelijk seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en 'sex characteristics' (geslacht/sekse).

  Lees meer over deze aspecten op de webpagina 'Genderklik' van het Agentschap Binnenlands Bestuur. 

  Definities

  Aan de hand van de bovenstaande basisbegrippen, zijn deze definities tot stand gekomen. 

  Op het vlak van seksuele oriëntatie:

  • Hetero: als hetero voel je je romantisch of seksueel aangetrokken tot personen van het andere geslacht.
  • Holebi: holebi is een samentrekking van de termen homoseksueel, lesbisch en biseksueel. Als holebi voel je je niet of niet uitsluitend romantisch of seksueel aangetrokken tot personen van het andere geslacht.

  Op het vlak van genderindentiteit: 

  • Cisgender: als je genderidentiteit overeenkomt met je biologische geslacht, ben je cisgender. Je genderidentiteit en je geslacht vallen dan samen.
  • Transgender: als je genderidentiteit niet overeenkomt met je biologische geslacht, ben je transgender. Je genderidentiteit en je geslacht vallen dan niet samen. Je kunt bijvoorbeeld geboren zijn met vrouwelijke geslachtskenmerken, maar je niet (volledig) identificeren als meisje of vrouw.  
  • Non-binair: als je je niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën 'man' of 'vrouw' en je je beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit, ben je non-binair. Je voelt je met andere woorden niet exclusief man of exclusief vrouw. 

  Op het vlak van geslacht/sekse:

  • Intersekse persoon: als je geboren bent met fysieke geslachtskenmerken die niet volledig passen binnen de medische of maatschappelijke normen van mannelijkheid en vrouwelijkheid, ben je een intersekse persoon. Je lichaam vertoont dan zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Intersekse variaties zijn niet onder te brengen in 1 vaste categorie, maar bevinden zich op een spectrum met verschillende variaties.

  Goed om weten: misschien ben je het letterwoord LGBTI al eens tegengekomen. Dit acroniem wordt vaak gebruikt en omvat de begrippen Lesbisch, Gay (homoseksueel), Biseksueel, Transgender, Intersekse.

  Gelijkenissen en verschillen

  De term LGBTI doet vermoeden dat je holebi’s, transgenders en intersekse personen in 1 groep kunt onder brengen. Maar net zoals in elke familie, zijn er ook binnen de regenboogfamilie naast gelijkenissen ook verschillen te vinden. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld sterk met de regenboogfamilie verbonden, anderen dan weer helemaal niet.

  De gemeenschappelijke deler tussen holebi’s, transgenders en intersekse personen is dat ze niet voldoen aan de maatschappelijke normen, met vooroordelen en discriminatie tot gevolg. De LGBTI-gemeenschap strijdt voor gelijke rechten en aanvaarding.

  Het verschil tussen holebi’s, transgenders en intersekse personen is dat ze elk van een andere norm afwijken:

  • Als holebi wijk je af van de norm om je aangetrokken te voelen tot personen van het andere geslacht.
  • Als transgender wijk je af van de norm om je te identificeren met je biologische geslacht.
  • Als intersekse persoon wijk je af van de norm om biologisch gecategoriseerd te worden als man of vrouw.

  Meer informatie

  Ben je op zoek naar meer informatie over seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie? Neem dan een kijkje op de onderstaande webpagina's.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Dienst Diversiteitsbeleid
  Havenlaan 88, bus 33
  1000 Brussel
  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be

  Suggesties?

  Heb je aanvullingen of een opmerking over deze webpagina? Meld je suggestie(s).