chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    2021: NIEUW op deze pagina's over de Wetgevingstechniek

    16 december 2021: bijkomend dossiers toegevoegd in databank WT

    Op 16 december werd een reeks dossiers rond wetgevingstechnische materies toegevoegd in de databank WT. Het gaat om dossiers rond de volgende thema's over besluiten van de Vlaamse Regering:

    2 december 2021: nieuwe dossiers toegevoegd in database WT

    Op 2 december werden een 35-tal nieuwe dossiers rond ontwerpregelgeving en de adviezen van de Raad van Staten over wetgevingstechnische thema's in die ontwerpregelgeving tooegevoegd in de database WT. Het gaat om dossiers over de volgende materies:

    16 november 2021: toevoeging nieuwe dossiers databank WT

    In de databank WT waarin dossiers terug te vinden zijn over wetgevingstechnische thema's rond regelgeving en de adviezen van de Raad van State, werden op 16 november 2021 een 30-tal dossiers toegevoegd over de volgende wetgevingstecnische onderwerpen:

    1 oktober 2021: aanvulling dossiers databank WT

    Op 1 oktober 2021 werd de databank rond wetgevingstechnische materies gebaseerd op de adviezen van de Raad van State verder aangevuld met dossiers waarin de volgende thema's aan bod komen:

    15 september 2021: 25 nieuwe dossiers toegevoegd in databank

    Op 15 september werd de databank rond de adviezen van de Raad van State verder aangevuld met 25 dossiers rond de volgende wetgevingstechnische thema's:

    1 september 2021: bijkomende dossiers en info toegevoegd

    Op 1 september werd de database rond de adviezen van de RvSt in de materies van de wetgevingstechniek aangevuld met een 30-tal dossiers over de verschillende volgende materies:

    25 augustus 2021: aanvulling info & dossiers ivm materie van "stilzwijgende beslissingen"

    Op deze webpagina's werd de info over de problematiek van de "stilzwijgende beslissingen" verder aangevuld met alle relevante dossiers en adviezen uit 2017. Je kan ze allemaal op de pagina "Kan in een regelgevende tekst gebruikgemaakt worden van de techniek van de stilzwijgende beslissing?" bekijken

    23 augustus 2021: toevoeging dossiers DECRETEN in databank

    Op 23 augustus werden de overige relevante dossiers van het jaar 2017 in de danabank wetgevingstechniek toegevoegd. Het gaat om dossiers over de volgende materies:

    29 april 2021: aankondiging nieuwe opleidingssessies Wetgevingstechniek

    Eerste reeks opleidingsmomenten Wetgevingstechniek najaar 2021- voorjaar 2022 (door Team Juristen DKBUZA) zijn volzet. Nieuwe reeks voorzien voor najaar 2022 (inschrijvingen mogelijk vanaf april 2022).

    Vanaf het najaar 2021 voorziet het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken terug een opleiding “Wetgevingstechniek: de juridische-technische regels en beginselen van behoorlijke regelgeving”. 

    Tijdens deze opleiding zullen de juridisch-technische regels en de beginselen van behoorlijke regelgeving om een regelgevende tekst inhoudelijk correct op te stellen worden overlopen. Het is ook de bedoeling dat tijdens de opleiding een aantal kleine oefeningen worden voorzien om de regels te oefenen die in de opleiding worden bekeken. De opleiding zal online worden gegeven in kleine groepjes zodat er voldoende mogelijkheid is om vragen te stellen.

    Deze opleiding is (in eerste instantie) gericht op de wetgevingsambtenaren die nog geen opleiding Wetgevingstechniek hebben gevolgd in het verleden en/of net begonnen zijn met regelgeving te schrijven binnen de Vlaamse overheid

    Aangezien we nu nog niet weten hoeveel mensen eventueel geïnteresseerd zijn en daardoor ook nog geen zicht hebben op hoeveel data we beschikbaar moeten stellen gelet op de wens om de groepjes zo klein mogelijk te houden, zou ik u bij deze willen vragen om als u nog geen opleiding Wetgevingstechniek in het verleden hebt gevolgd en/of u net begonnen bent met regelgeving te schrijven, en u geïnteresseerd bent in deze opleiding, om uw eventuele interesse te laten weten op het adres wetgevingstechniek@vlaanderen.be met “INTERESSE OPLEIDING WETGEVINGSTECHNIEK” in de onderwerpregel van uw mail. U vermeldt ook de dienst/departement en het beleidsdomein waarbij je werkt.

    Een keer we een beter zicht hebben op het aantal geïnteresseerden zullen de geïnteresseerden gecontacteerd worden met een voorstel van datum/data.

    20 april 2014: reeks relevante adviezen over ontwerpdecreten toegevoegd

    Op 20 april 2014 werden een 15-tal adviezen over ontwerpdecreten toegevoegd mbt materies van de wetgevingstechniek. Het gaat om dossiers over de volgende thema's:

    14 april 2021: begrip "goede huisvader" verdwijnt

    Het Belgische Burgerlijk Wetboek wordt gemoderniseerd, onder andere om het te ontdoen van patriarchale kenmerken. Een gevolg daarvan is dat het begrip 'goede huisvader' in wetteksten wordt vervangen door het modernere en neutralere voorzichtig en redelijk persoon. De juridische inhoud van het begrip blijft hetzelfde: een voorzichtig en redelijk persoon is iemand die zich gedraagt als een verantwoordelijk persoon die alles doet wat nodig is om voorzienbare schade te voorkomen, bijvoorbeeld als die persoon een huis huurt of geld beheert voor een ander.

    Het wordt voorgeschreven om het begrip "goede huisvader" voortaan niet meer te gebruiken in nieuwe Vlaamse regelgeving. Bij aanpassing van al bestaande regelgeving waar de oude term nog voorkomt wordt aangeraden om deze aanpassing ook door te voeren.

    4 maart 2020: deel II dossiers MB's 2020

    Op 4 maart werd de rest van de dossiers (een dertigtal) uit 2020 in de databank toegevoegd. Het gaat om dossiers over de volgende wetgevingstechnische thema's:

    9 februari 2021: nieuwe info aantal wetgevingstechnische thema's

    Op 9 februari werden in de databank wetgevingstechniek een 15-tal dossiers toegevoegd over verschillende wetgevingstechnische thema's, nl:

    8 februari 2021: toevoegingen in databank wetgevingstechniek

    Op 8 februari 2021 werd de databank wetgevingstechniek verder aangevuld met een 30-tal dossiers over de volgende wetgevingstechnische thema's:

    2 februari 2021: WEBINAR "Regelgeving en de strijd tegen het coronavirus"

    Op 2 februari 2021 organiseert die Keure i.s.m. TvW een webinar over "Regelgeving en de strijd tegen coronavirus". Meer info vindt u via deze link: https://www.diekeure.be/nl-be/opleidingen/10998/webinar-regelgeving-en-d...

    29 januari 2021: deel I dossiers MB's 2020

    Op 29 januari werd een eerste lading van een dertigtal dossiers uit 2020 in de databank toegevoegd. Het gaat om dossiers over de volgende wetgevingstechnische thema's:

    11 januari 2021: aanvulling info in databank wetgevingstechniek

    Op 11 januari 2021 werd de informatie in de databank WT opnieuw aangevuld met een 15-tal dossiers van in 2016 waarin de problematiek van de inwerkingtreding werd besproken. De informatie in kwestie en de dossiers daarover kan je vinden op de pagina "2016 - Inwerkingtreding - BVR"

    6 januari 2021: aanpassingen aan omzendbrief VR 2019/4 betreffende de Wetgevingstechniek

    Zoals voorzien is in de omzendbrief betreffende de wetgevingstechniek VR 2019/4 kunnen er aanpassingen worden aangebracht aan de bepalingen in die omzendbrief mits deze worden bekend gemaakt op de webpagina's van de Vlaamse overheid betreffende de wetgevingstechniek. Op 6 januari werden de volgende wijzigingen aangebracht:

    • de bepalingen ivm de formulering van de naleving van de vormvereisten mbt de begrotingscontrole ( zie aanwijzing 80, 4°) werden aangepast waarbij de oude bepalingen werden opgeheven n.a.v. de inwerkingtreding van de VCO en het BVCO
    • er werden enkel afwijkende richtlijnen voorzien voor de ministeriële besluiten en besluiten van leidend ambtenaren die digitaal ondertekend worden. Zie afwijkende aanwijzingen 4, 251 en 267

    De gecoördineerde versie van de omzendbrief n.a.v. de bovenstaande wijzigingen kan je op de pagina Omzendbrief betreffende de Wetgevingstechniek VR 2019/4 raadplegen. De WORD-versie kan je onderaan de pagina Omzendbrief Wetgevingstechniek vinden

    5 januari 2021: Jaarrapport Wetgevingstechniek 2020

    Ook in het jaar 2020 werden verschillende cijfers ivm de wetgevingstechnische adviesverlening en de kwaliteit van de teksten die voor advies worden doorgestuurd bijgehouden. Al deze cijfers werden bijeengebracht in het Jaarrapport Wetgevingstechniek van de Vlaamse overheid 2020 die je op de pagina "Jaarverslagen" kan vinden.