chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Bonte Bende

  Ieder van ons is uniek. Ook jij. Jij en je collega’s binnen de diensten van de Vlaamse overheid verschillen op allerlei vlakken, en dat is maar goed ook. Bekijk je team daarom als een Bonte Bende en ontdek de rijkdom achter deze verscheidenheid. Focus op wat jullie verbindt over de verschillen heen. Want met een divers team kun je scoren.

  Een bont team

  Elk team is per definitie divers. Je kunt verschillen van je collega’s op allerlei manieren, denk bijvoorbeeld aan leeftijd, herkomst, gender of lichaam. Daarnaast zorgt ook een grote verscheidenheid aan individuele interesses, talenten, hobby’s of passies ervoor dat verschillen nu eenmaal eigen zijn aan elk team. Sta daarom stil bij de positieve aspecten van deze verschillen, en focus op datgene wat jou en je collega’s bindt.

  Binnen ons team houdt iedereen rekening met naaste collega’s, maar ook met de individuele mogelijkheden van elke persoon. Respect voor elkaar is heel belangrijk.
  Maarten Vandekerckhove, teamleider van team Kennisontwikkeling bij DCJM

  De collega’s van het team Kennisontwikkeling van het Departement Cultuur, Jeugd en Media namen de rol van ‘bonte bende’ op zich in de bovenstaande campagnevideo. Samen vormen ze een divers team waarin zowel samenwerken als het individu centraal staan. Volgens teamleider Maarten Vandekerckhove maakt net dit zijn team zo sterk: ‘Iedereen houdt rekening met naaste collega’s, maar ook zoveel mogelijk met de individuele mogelijkheden van elke persoon. Respect voor elkaar is heel belangrijk.’

  Je verruimt je blik, staat toleranter tegenover verschillende visies en leert hier uit, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.
  Lara Grieten, specialist kennisontsluiting in het team Kennisontwikkeling bij DCJM

  Volgens Lara Grieten, specialist kennisontsluiting binnen het team, zorgt deze diverse samenstelling voor een positieve dynamiek: ‘Je verruimt je blik, staat toleranter tegenover verschillende visies en leert hier uit, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.' En dit komt ook de dialoog in de groep ten goede: ‘Met elkaar in gesprek gaan met respect voor wat anders kan zijn, en met oog voor ieders context, is erg zinvol. In tegenstelling tot het stuurs vasthouden aan eigen waarheden, opvattingen of tradities, ga je met een divers team net vooruit.’ 

  Maak het bont

  Sta eens stil bij de samenstelling van het team waar je deel van uitmaakt en ga hier actief mee aan de slag. Stel samen met je team de volgende vragen:

  • Aanvaarden we mensen die anders denken?
  • Voelt iedereen zich goed binnen de groep?
  • Worden ieders talenten naar waarde geschat?
  • Kan iedereen zichzelf zijn op de werkvloer?

  Wedstrijd

  Je kon samen met je collega's laten zien dat jij en je team een bonte bende vormen. Bekijk hier de inzendingen van de 2 winnende teams:

  Campagnemateriaal

  Gebruik deze e-mailfooter in je handtekening. 

  e-mailfooter Bonte Bende

  Meer informatie

  Tips voor leidinggevenden en collega’s:

  Diverse teams in de pers:

  Ben je op zoek naar meer informatie over dit thema? Neem dan een kijkje op de webpagina ‘Gelijkekansen- en diversiteitsbeleid’. Je vindt er meer uitleg over de voordelen van diverse teams en wat de dienst Diversiteitsbeleid concreet doet om verscheidenheid over de hele lijn te bevorderen.

  Contact

  Meer informatie of een vraag?

  Dienst Diversiteitsbeleid
  Havenlaan 88, bus 33
  1000 Brussel
  diversiteitsbeleid@vlaanderen.be