chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Challenge: Toegankelijkheid van gebouwen voor personen met een beperking - Het Facilitair Bedrijf (HFB)

  Entiteit  Het Facilitair Bedrijf
  Uiterste datum van indiening voorstel Momenteel geen dwingende deadline
  Contact

  Stephane Coppens, coördinator Sandbox Vlaanderen
  sandbox@vlaanderen.be
  +32 485 30 90 11

  Context

  Het Facilitair Bedrijf is het agentschap van de Vlaamse overheid dat de grote kantoorgebouwen beheert waarin de administratie van de Vlaamse overheid zetelt. Dit beheer omvat onder meer werkplekdiensten, ICT, catering, schoonmaak, vastgoedbeheer, technisch beheer, …. Het Facilitair Bedrijf legt een sterke nadruk op een kwaliteitsvolle, effectieve, marktconforme en zuinige dienstverlening.

  Het Facilitair Bedrijf verwelkomt jaarlijks duizenden bezoekers in de elf grote kantoorgebouwen die het beheert. De entiteit heeft conform de ‘gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor toegankelijkheid (1 maart 2010)’ reeds verschillende structurele ingrepen gedaan om de routegeleiding voor personen met een beperking te verbeteren – waaronder het aanbrengen van geleidelijnen.

  Omschrijving

  Met deze challenge wil het Het Facilitair Bedrijf verder inzetten op inclusie. Met behulp van technologie beoogt Het Facilitair Bedrijf om personen met een beperking te faciliteren tijdens hun bezoek aan het gebouw, zodat ze veilig en snel op de juiste locatie in het gebouw geraken. Er zijn verschillende momenten waarop hun bezoek ondersteund kan worden: bijvoorbeeld bij het betreden van het gebouw, het gebruik van het sanitair, het nemen van de trappen en liften, en het zich verplaatsen naar een locatie in het gebouw.

  Een bijkomend doel is om met een vooruitstrevende oplossing het innovatieve karakter van Het Facilitair Bedrijf te bevestigen.

  Binnen scope

  We zijn op zoek naar oplossingen om personen met een beperking – visueel, auditief, mobiel, etc. – te helpen met behulp van technologie in één van de volgende gebouwen:

  • Vlaams Administratief Centrum Brugge, Koning Albert I-laan 1/2 (aan het station Brugge)
  • Vlaams Administratief Centrum Gent, Koningin Fabiolalaan (aan het station Gent-Sint-Pieters)
  • Vlaams Administratief Centrum Antwerpen, Lange Kievitstraat 111-113 (aan het station Antwerpen-Centraal)
  • Vlaams Administratief Centrum Leuven, Diestsepoort 6 (aan het station Leuven)
  • Vlaams Administratief Centrum Hasselt, Koningin Astridlaan 50 (aan het station Hasselt)
  • Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel

  De parkeerruimte van het gebouw maakt deel uit van de scope, maar is optioneel.

  Buiten scope

  De buitenkant van de gebouwen en de omgeving rond de gebouwen vallen niet binnen de scope van deze challenge.

  Jouw voorstel indienen

  Heb jij een oplossing voor deze challenge? Laat het ons snel weten!

  Download hier het sjabloon om jouw voorstel in te dienen. Stuur het ingevulde document naar sandbox@vlaanderen.be. We nemen contact met je op om verder af te spreken. 

  Wat levert het mij op?

  Voor deze challenge is een vergoeding voorzien voor de start-up die weerhouden wordt om hierrond een Sandbox-experiment op te zetten. Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen:   

  • De Vlaamse overheid engageert zich om jouw product in de praktijk te testen. Elke partij engageert zich om van het experiment een succes te maken, voor iedereen. Succes kan bestaan uit nieuwe kennis, inzichten en ervaring - ook al blijkt de ingezette technologie (nog) niet echt een goede oplossing voor het probleem. 
  • Je kan de Vlaamse overheid als referentie gebruiken, ook al is jouw oplossing niet in productie genomen.  
  • Jouw start-up krijgt visibiliteit binnen en buiten de Vlaamse overheid. Twee maal per jaar organiseert Sandbox Vlaanderen een event waarop iedereen van de Vlaamse overheid welkom is. Alle experimenten van de voorbije zes maanden worden voorgesteld door een vertegenwoordiger van de dienst en de onderneming, samen op het podium. Zo bereik je als onderneming heel wat andere overheidsdiensten die mogelijk werken aan een lastenboek… . 
  • Als onderneming die een experiment met Sandbox Vlaanderen heeft uitgevoerd, word je voortaan op alle events uitgenodigd.  
  • Tot twee jaar na je experiment kan je gebruik maken van de accommodatie van Sandbox Vlaanderen in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Je kan hier potentiële klanten binnen de overheid ontvangen, je product demonstreren … . 
  • Sandbox Vlaanderen is geen incubator, en levert geen coaching of begeleiding. Maar we verwijzen je graag door naar de persoon of de organisatie binnen ons netwerk die jou verder kan helpen. Ook dat maakt deel uit van onze matchmaking. 
  • Jij inspireert de overheid in haar zoektocht naar innovatieve oplossingen. En wie weet is het een opstap naar meer…