chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Challenge: Voorspelling inschrijvingen Examencommissie - AHOVOKS

  Entiteit  Ahovoks – Afdeling Examencommissie
  Uiterste datum van indiening voorstel Momenteel geen dwingende deadline
  Contact

  Stephane Coppens, coördinator Sandbox Vlaanderen
  sandbox@vlaanderen.be
  +32 485 30 90 11

  Context

  AHOVOKS is het Vlaams overheidsagentschap dat zich samen met verschillende onderwijspartners inzet voor levenslang leren voor iedereen. De Examencommissie – die deel uitmaakt van het agentschap – heeft als voornaamste opdracht iedereen de kans geven om een diploma secundair onderwijs te behalen.

  De Examencommissie secundair onderwijs biedt jongeren die in het regulier onderwijs uit de boot zijn gevallen een tweede kans om het diploma secundair onderwijs te behalen. Daartoe organiseert ze jaarlijks zo’n 50.000 examens voor bijna 6.000 kandidaten.

  Omschrijving

  Bij de Examencommissie klopt een grote hoeveelheid kandidaten aan. Om hen op een efficiënte en klantvriendelijke manier verder te helpen heeft de examencommissie maximaal ingezet op de digitalisering van haar processen.

  Voor de planning van de examens werkt de Examencommissie met het ‘Kinepolissysteem’. Dit wil zeggen dat de Examencommissie zelf het hele jaar door examens organiseert, waarop kandidaten kunnen inschrijven. De planning van deze examens gebeurt meer dan zes maanden op voorhand. Deze planning moet zoveel mogelijk afgestemd zijn op de vraag van kandidaten. De Examencommissie hanteert immers voor zichzelf de regel dat iedere kandidaat maximaal vier maanden moet wachten om aan om het even welk examen deel te kunnen nemen. Elke dag moeten er daarom extra examens worden gepland. Anderzijds raken de voorziene examenplaatsen soms niet volzet.

  De uitdaging waar de Examencommissie tegenaan kijkt is dus om de vraag naar examens op een betere manier te kunnen voorspellen zodat de prognoses zo dicht mogelijk bij de realiteit aanleunen. Het doel is dat kandidaten steeds voldoende plaats hebben om hun examen binnen de vier maanden te kunnen afleggen. De Examencommissie wil hierbij geen surplus aan plaatsen die niet ingevuld raken.

  Jouw voorstel indienen

  Heb jij een oplossing voor deze challenge? Laat het ons snel weten!

  Download hier het sjabloon om jouw voorstel in te dienen. Stuur het ingevulde document naar sandbox@vlaanderen.be. We nemen contact met je op om verder af te spreken. 

  Wat levert het mij op?

  Sandbox Vlaanderen werkt met het principe van de ‘gesloten portefeuille’. Dat betekent dat er geen vergoedingen worden betaald, door geen van de partijen. Er zijn wel tal van andere voordelen:     

  • De Vlaamse overheid engageert zich om jouw product in de praktijk te testen. Elke partij engageert zich om van het experiment een succes te maken, voor iedereen. Succes kan bestaan uit nieuwe kennis, inzichten en ervaring - ook al blijkt de ingezette technologie (nog) niet echt een goede oplossing voor het probleem. 
  • Je kan de Vlaamse overheid als referentie gebruiken, ook al is jouw oplossing niet in productie genomen.  
  • Jouw start-up krijgt visibiliteit binnen en buiten de Vlaamse overheid. Twee maal per jaar organiseert Sandbox Vlaanderen een event waarop iedereen van de Vlaamse overheid welkom is. Alle experimenten van de voorbije zes maanden worden voorgesteld door een vertegenwoordiger van de dienst en de onderneming, samen op het podium. Zo bereik je als onderneming heel wat andere overheidsdiensten die mogelijk werken aan een lastenboek… . 
  • Als onderneming die een experiment met Sandbox Vlaanderen heeft uitgevoerd, word je voortaan op alle events uitgenodigd.  
  • Tot twee jaar na je experiment kan je gebruik maken van de accommodatie van Sandbox Vlaanderen in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Je kan hier potentiële klanten binnen de overheid ontvangen, je product demonstreren … . 
  • Sandbox Vlaanderen is geen incubator, en levert geen coaching of begeleiding. Maar we verwijzen je graag door naar de persoon of de organisatie binnen ons netwerk die jou verder kan helpen. Ook dat maakt deel uit van onze matchmaking. 
  • Jij inspireert de overheid in haar zoektocht naar innovatieve oplossingen. En wie weet is het een opstap naar meer…