chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Cijfers traumazorg

  Het Agentschap Overheidspersoneel heeft een overeenkomst met een externe partner die kan instaan voor  psychologische begeleiding bij werkgerelateerde problemen (bv. stress, burn-out, conflicten) en psychologische opvang na werkgerelateerde traumatische ervaringen (bv. een zwaar arbeidsongeval).

  Eén van de twee luiken van de overeenkomst omvat traumazorg (het andere luik is Employee Assistance Program). Bij een traumatische gebeurtenis (bv. zwaar arbeidsongeval) kan een crisisopvanggesprek worden voorzien binnen de 24 uur na de noodoproep. Ieder personeelslid kan deelnemen aan 5 interventiegesprekken.

  De personeelsleden kunnen niet rechtstreeks contact opnemen met de externe partner voor EAP en traumazorg. De contactpersonen per entiteit, de preventieadviseurs, de centrale vertrouwenspersonen en de re-integratieambtenaren kunnen een interventie aanvragen bij de externe partner.

  Aantal dossiers en gespreksuren

  Van 2011 t.e.m. 2015 bleven het aantal dossiers relatief stabiel: van 29 in 2011 tot 35 in 2015. In 2016 kennen we bijna een verdubbeling, namelijk 66 dossiers. Dit is onder meer te verklaren door de aanslagen van 22 maart 2016 te Brussel.

  Analyse cijfers 2015 (aantal dossiers en gespreksuren)

  Het aantal dossiers van traumazorg is, lichtjes gestegen in 2015 tot 35 dossiers. De meeste dossiers gaan over agressie, gevolgd door pesten/conflict en overlijden.

  Analyse cijfers 2014 (aantal dossiers en gespreksuren)

  Het aantal dossiers van traumazorg is, na een daling in 2013, lichtjes gestegen in 2014 tot 23 dossiers. De meeste dossiers gaan over agressie, gevolgd door overlijden en pesten/conflict.

  Aanmeldingsreden

  Agressie vormt consequent de hoofdoorzaak voor aanmeldingen voor traumazorg. Daarna volgen: (poging) tot zelfdoding, overlijden, arbeidsongeval en (verkeers)ongeval. Deze aanmeldingsredenen zijn veel minder frequent dan agressie.