chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Cijfers traumazorg

  Het Agentschap Overheidspersoneel heeft een overeenkomst met een externe partner die kan instaan voor  psychologische begeleiding bij werk gerelateerde problemen (bv. stress, burn-out, conflicten) en psychologische opvang na werk gerelateerde traumatische ervaringen (bv. een zwaar arbeidsongeval).

  Eén van de twee luiken van de overeenkomst omvat traumazorg (het andere luik is Employee Assistance Program). Bij een traumatische gebeurtenis (bv. zwaar arbeidsongeval) kan een crisisopvanggesprek worden voorzien binnen de 24 uur na de noodoproep. Ieder personeelslid kan deelnemen aan 5 interventiegesprekken.

  De personeelsleden kunnen niet rechtstreeks contact opnemen met de externe partner voor EAP en traumazorg. De contactpersonen per entiteit, de preventieadviseurs, de centrale vertrouwenspersonen en de re-integratieambtenaren kunnen een interventie aanvragen bij de externe partner.

  Aantal dossiers en gespreksuren

  Van 2011 t.e.m. 2015 bleven het aantal dossiers relatief stabiel: van 29 in 2011 tot 35 in 2015. In 2016 kennen we bijna een verdubbeling, namelijk 66 dossiers. Dit is onder meer te verklaren door de aanslagen van 22 maart 2016 te Brussel. In 2017 kennen we terug een daling van het aantal dossiers traumazorg naar 43.

  Aanmeldingsreden

  Verkeersongeval vormt na agressie de hoofdoorzaak voor aanmeldingen voor traumazorg. Daarna volgen: (poging) tot zelfdoding en overlijden.

  Terwijl agressie jaren de hoofdoorzaak was voor aanmeldingen voor traumazorg was dit in 2017 (verkeers)ongeval. Dit heeft te maken met het feit dat binnen 1 entiteit zich een ongeval heeft voorgedaan waarbij verschillende personeelsleden betrokken waren en waarvoor traumazorg werd ingeschakeld.