chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Doelstellingen communicatiebeleid

  Op deze pagina vind je

  • Een samenvatting van de 5 beleidsdoelstellingen voor de Vlaamse overheidscommunicatie van deze regeerperiode
  • Tools waarmee je meteen aan de slag kan
  • Links naar een paar praktijkvoorbeelden

  Deze beleidsdoelstellingen kwamen tot stand op een participatieve manier. Dat kan je lezen op deze pagina over cocreatie, participatie en interactieve beleidsvorming.

  Communicatie integreren in het beleid

  We gaan voor een Vlaamse overheid die luistert en openstaat voor overleg. Om degelijk, gedragen en begrijpelijk beleid te maken, integreren we communicatie in het beleid.

  Communicatie komt niet op het einde om de genomen beslissing te 'verkopen'. Beleids- en communicatiemedewerkers werken in een vroeg stadium samen. Ze stellen de beleidsdoelen helder, brengen de verschillende actoren in kaart en bekijken of, waarom, wanneer en hoe ze het best met hen in dialoog kunnen gaan. 

  Tools

  • In de opleiding CB-link leer je een methodiek om van bij de start beleid en communicatie beter met elkaar te verbinden. Je werkt met concrete cases die je zelf kan meebrengen.  

  Praktijkvoorbeelden

  Inzicht in drempels en hefbomen, kennis van gedrag

  Om het gedrag van mensen duurzaam te veranderen, is informeren en sensibiliseren niet genoeg. We kijken ook naar de manier waarop diensten worden ontworpen, de manier waarop mensen keuzes maken, en waarom ze hun gedrag wijzigen. We onderzoeken welke drempels hen tegenhouden, en welke hefbomen we kunnen inzetten om het beleidsdoel te bereiken.

  Je leest er meer over op Vlaanderen.be/intern/gedragsinzichten - met daar meer uitleg over het beleidskader, de vormingen en kennisdelingssessies die worden georganiseerd, enz.

  Tools

  Praktijkvoorbeelden

  De digitalisering gebruiken om op mensenmaat te communiceren

  De digitalisering van de maatschappij biedt mogelijkheden om veel gerichter en meer op maat te communiceren met burgers, bedrijven en organisaties. 

  We blijven ook aandachtig voor mensen die digitaal nog niet zo sterk staan of minder zelf op zoek gaan naar informatie. En natuurlijk hebben we ook respect voor privacy.

  Tools

  • Het project 'Webuniversum' heeft als doel: met alle digitale kanalen van de Vlaamse overheid 1 gebruiksvriendelijk universum vormen rond de gebruikers.  

  Praktijkvoorbeelden

  Coherent delen wat de Vlaamse overheid doet

  We komen op een coherente manier naar buiten met wat we als Vlaamse overheid doen. We vertellen de baanbrekende verhalen die er zijn, tonen onze rol en meerwaarde, maar zeggen het ook als iets minder goed loopt en waarom.

  De entiteiten van de Vlaamse overheid stemmen hun communicatie op elkaar af, zodat er minder losse of zelfs tegenstrijdige boodschappen verspreid worden. We maken keuzes en stellen prioriteiten.

  Om nog beter te kunnen samenwerken in dienst van de samenleving, versterken we ook de interne communicatie bij de Vlaamse overheid.

  Tools

  • Voor een herkenbare Vlaamse overheid wordt in alle communicatie van de organisatie dezelfde huisstijl toegepast.
  • Bekijk ook eens de pagina over het merkbeleid, het inhoudelijke verhaal van de Vlaamse overheid en Vlaanderen.

  Praktijkvoorbeelden

  Evaluatie en onderzoek inbedden

  We bedden evaluatie en onderzoek structureel in de communicatie van de Vlaamse overheid in. Door te onderzoeken en te evalueren kunnen we beter onderbouwde keuzes maken, tussentijds bijsturen, en betere resultaten halen.

  Als we een communicatie-initiatief plannen, bepalen we meteen hoe we het zullen evalueren.

  Tools

  Praktijkvoorbeelden

  Wil je graag de officiële en volledige tekst van de vijf doelstellingen? Die vind je in de beleidsnota 2014-2019 Algemeen Regeringsbeleid.