chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Communicatie - portretrecht

  Op deze pagina leggen we het recht op afbeelding, of portretrecht, uit ; het auteursrecht leggen we elders uit. Het recht op afbeelding houdt in dat je toestemming nodig hebt van een persoon waarvan je een foto of filmpje maakt,  én dat je ook nog eens apart toestemming moet vragen om die foto of dat filmpje te mogen gebruiken voor bepaalde doeleinden.

  Op publieke plaatsen is er normaalgezien geen uitdrukkelijke toestemming nodig om een foto of filmpje te maken. Als iemand eerder "bijkomstig" of "toevallig" op de foto of in het filmpje staat (bijvoorbeeld in een menigte), heb je ook geen toestemming van die persoon nodig om het materiaal te gebruiken. Van mensen die het hoofdonderwerp vormen heb je wél expliciete toestemming nodig om een foto of filmpje te mogen gebruiken. Als je twijfelt, vraag dan toestemming.

  In een besloten kring (bijvoorbeeld bij een activiteit van je organisatie) moet je expliciet toestemming vragen voor het maken en gebruiken van foto's of video's van mensen die helder in beeld worden gebracht. Gaat het om sfeerbeelden waarop personen toevallig aanwezig zijn, dan moet je alleen vooraf meedelen dat er beelden zullen worden gemaakt en waarom.  Maar als je met die beelden publiciteit wil voeren, dan moet je wel weer toestemming vragen voor dit specifieke gebruik.

  Hier vind je een voorbeeld van een tekst waarmee je de toestemming praktisch kunt regelen.

  Op de site van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer staat een handige lijst veelgestelde vragen over het recht op afbeelding.

  Ook op de site van de FOD Economie staat uitleg over het recht op afbeelding.

  Leden van de Unie van Belgische Adverteerders kunnen ook de UBA gids "Productie en gebruik van foto's in reclame - praktische gids voor adverteerders, bureaus en fotografen" downloaden, met daarin een hoofdstuk Fotogebruiksrechten.