chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Bij de Vlaamse overheid kunnen we er wat van. Voor zowat elke dienst, organisatie of applicatie, en elk orgaan of project hebben we wel een afkorting klaar. Afkortingen hebben een lange traditie bij de Vlaamse overheid. Vroeger waren er Robin en Marianne, het CAG, het SOBO, de MOD of, voor de echte anciens, de AAD en de VOI’s. Tegenwoordig hebben we het over MAGDA, DOSIS, Vlimpers, TGV, IKW, OKA, IVA’s en EVA’s. En dat is maar een greep uit het afkortingenaanbod.

  In de communicatie met collega’s vormen zulke afkortingen voor de anciens meestal geen probleem. Voor nieuwkomers is het vaak lastiger. Ze moeten zowel de afkorting leren kennen als het begrip waar de afkorting voluit voor staat. Daardoor lopen ze verloren in het afkortingendoolhof. Na verloop van tijd raken ze eraan gewend en sommige afkortingen gebruiken ze binnen de kortste keren zelf. Maar dat wil niet zeggen dat je moet overdrijven. Afkortingen zijn alleen functioneel als je ze met mate gebruikt.

  Ook in teksten die bedoeld zijn voor de buitenwereld is het geen goed idee om afkortingen zomaar in het rond te strooien. Ze dragen absoluut niet bij aan de helderheid van je tekst. Als lezers een afkorting niet kennen, is het moeilijker voor hen om de boodschap van de tekst te begrijpen. Ze haken dan sneller af en lezen gewoon niet verder. Schrijf een afkorting dus de eerste keer voluit als je vermoedt dat ze niet algemeen bekend is bij je doelgroep. In de rest van de tekst of op dezelfde webpagina kun je dan de afkorting gebruiken.

  Bijvoorbeeld: Het agentschap Informatie Vlaanderen (AIV) organiseert elk jaar een trefdag in Gent.

  Wat met afkortingen van gewone woorden, zoals bijv., enz., m.b.t., m.b.v., mvg of t.e.m.? Je leest die redactionele afkortingen als het woord of de woorden waarvoor ze staan. Ze zijn voor de lezer meestal wel duidelijk, maar ze geven je tekst al snel een slordige, overhaaste of nodeloos technische indruk. In verzorgde schrijftaal kun je die redactionele afkortingen daarom het best voluit schrijven.