chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Eerste hulp bij spellingcontrole

  bord met onderschrift Fietsen worden verwijdert, met een t in plaats van een d

  Spelfouten leiden je lezers af van waar het echt om gaat: je boodschap. In een heerlijk heldere tekst kun je spelfouten dus maar beter vermijden. Een grondige spellingcontrole is dan ook onontbeerlijk. Welke hulpmiddelen kun je daarvoor gebruiken?

  De spellingchecker van Word

  De spellingchecker van Word is een handig middel om snel tik- en spelfouten op te sporen. Als je bijvoorbeeld twijfelt over de spelling van een woord als onmiddellijk, helpt de spellingchecker je meteen uit de nood. Helaas is de spellingchecker niet helemaal accuraat. Vertrouw er dus niet blind op.

  Aan de ene kant ziet de spellingchecker fouten over het hoofd. Een zin als Veras je geliefde op Valentijnsdag bijvoorbeeld vindt de spellingchecker prima, net zoals Fietsen worden verwijdert. Dat komt doordat de spellingchecker met woordenlijsten werkt. Als een woord daarin voorkomt, wordt het juist gerekend, ook als het binnen de context fout geschreven is. Lees je teksten dus altijd zelf nog eens grondig na. Belangrijke teksten kun je het best ook door iemand anders laten nalezen. Die ziet vaak fouten waar je zelf overheen kijkt.

  De spellingchecker duidt ook fouten aan die helemaal niet fout zijn. Bij samengestelde woorden zoals onderfinanciering adviseert de spellingchecker soms om ze los te schrijven, terwijl ze aaneen moeten. Neem de suggesties van de spellingchecker dus niet zomaar klakkeloos over.

  Woordenlijst.org (het Groene Boekje)

  Twijfel je over de schrijfwijze van een woord? Zoek het dan op in het Groene Boekje. Dat kun je gratis raadplegen op de website Woordenlijst.org van de Nederlandse Taalunie. Op die website zijn veel meer woorden te vinden dan in de papieren versie van het Groene Boekje. Je vindt daar trouwens niet alleen informatie over de spelling van woorden. Je komt er onder andere ook te weten:

  • hoe je woorden afbreekt (is het konin-klijk of konink-lijk?)
  • hoe je werkwoorden vervoegt (schrijf je word jij of wordt jij?)
  • hoe je het meervoud van zelfstandige naamwoorden vormt (is het leraren of leraars?)

  Team Taaladvies

  Op de website van Team Taaladvies vind je het antwoord op veelvoorkomende spellingvragen. Tik het woord dat je zoekt in de zoekbalk bovenaan of raadpleeg de lijst met spellingadviezen.

  De website biedt ook een handig overzicht van alle spellingregels. Die kunnen je helpen als je een woord niet vindt op Woordenlijst.org.

  Je kunt je spellingvraag uiteraard ook altijd voorleggen aan Team Taaladvies.