chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Voor veel zaken geldt: hoe meer hoe beter. Maar die regel gaat niet op voor het aantal woorden in een zin. We voegen vaak woorden toe die geen meerwaarde hebben, en dus ballast zijn. In dat geval is het advies ‘Schrijven is schrappen’, zoals Godfried Bomans ooit schreef.

  liever niet
  maar wel
  Voor de personeelsleden, tewerkgesteld in onderwijsinstellingen, geldt een bijzondere vakantieregeling. Voor de personeelsleden van onderwijsinstellingen geldt een bijzondere vakantieregeling.

  Zowel de zin in de linkerkolom als de zin in de rechterkolom is grammaticaal correct. De zinnen betekenen hetzelfde, maar de linkse zin is omslachtig geformuleerd. Je kunt het voltooid deelwoord tewerkgesteld gemakkelijk weglaten omdat het geen informatie aan de zin toevoegt. Zo kom je bij de rechtse zin, een kort en helder alternatief.

  Ook in de volgende zin kun je het achteropgeplaatste voltooid deelwoord gemakkelijk weglaten zonder dat de betekenis verandert.

  liever niet
  maar wel
  Landbouwbedrijven, gelegen in het Vlaamse Gewest, komen in aanmerking voor de premie. Landbouwbedrijven in het Vlaamse Gewest komen in aanmerking voor de premie.

  Maar goed formuleren is niet altijd een kwestie van woorden schrappen. Soms is een beetje meer toch beter. De onderstaande zinnen zijn daar het bewijs van.

  liever niet
  maar wel
  De commissie beoordeelt de aanvragen, ingediend voor 1 oktober 2018. De commissie beoordeelt de aanvragen die voor 1 oktober 2018 zijn ingediend.
  We zijn tevreden over het resultaat, behaald met de campagne. We zijn tevreden over het resultaat dat we met de campagne hebben behaald.

  In dit geval zijn de iets langere zinnen vlotter omdat die beter aansluiten bij de gewone spreektaal. De formuleringen in de linkerkolom zijn schrijftalig en formeel. Je zou die zinnen niet zo snel in de mond nemen als je spreekt.

  Taal is geen exacte wetenschap. Het is telkens afwegen wat de beste formulering is.