chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Meer resultaat met positieve praat

  Als je een brief of een e-mail schrijft, wil je vaak iets gedaan krijgen van je lezer. Hij of zij moet een formulier opsturen, een rekening betalen of een afspraak nakomen. Om resultaat te boeken, moet je er natuurlijk in de eerste plaats voor zorgen dat de lezer je verzoek begrijpt, en dat je dus heerlijk helder formuleert. Maar wist je ook dat een tekst meer effect heeft als je de juiste toon aanslaat?

  Vergelijk bijvoorbeeld de volgende twee zinnen:

  zin 1

  zin 2

  Ondanks eerdere toezeggingen is nog steeds geen begin gemaakt met het wegwerken van de gebreken in de interne controle.

  Kunt u, zoals eerder afgesproken, de interne controle zo snel mogelijk verbeteren?

  In de eerste zin gebruikt de schrijver de ‘zeurkousstijl’. Kenmerkend voor deze stijl is het gebruik van woorden met een negatieve lading: ondanks, nog steeds geen begin, wegwerken van gebreken. Om te beginnen vraagt het meer inspanning van een lezer om zo’n opeenstapeling van negatieve woorden te begrijpen. Bovendien kunnen negatieve woorden negatieve gevoelens oproepen bij de lezer.

  Als je je lezer voor je wilt winnen, is de ‘positivostijl’ van de tweede zin dan ook effectiever. Door een positieve toon te gebruiken, klinkt je tekst veel vriendelijker. Het is hetzelfde als glimlachen, maar dan op papier. In zo’n sfeer zal de lezer sneller geneigd zijn om in te gaan op je verzoek.

  Nog enkele voorbeelden ter inspiratie:

  zeurkousstijl positivostijl
  Wees niet te laat op de vergadering. Kunnen jullie vijf minuten voor het begin van de vergadering aanwezig zijn?
  Wij attenderen u erop dat uw aanvraag slechts kan worden verwerkt als het getekende formulier in ons bezit is. Zodra we het getekende formulier hebben ontvangen, zullen we uw aanvraag verwerken.
  Het lijkt helaas onmogelijk om het project op tijd klaar te hebben door de problemen die sommige mensen veroorzaken door hun werk te laat in te dienen. Kan iedereen zijn deel van het project tegen donderdag indienen, zodat we op tijd klaar zijn met het werk en onze deadline halen?

  In de rubriek ‘Teksten voor en na’ vind je een voorbeeld van een interne e-mail die is herschreven in de ‘positivostijl’.