chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Herkomst

  De naam Heerlijk Helder is ontleend aan de gelijknamige campagne van het radioprogramma Hautekiet (Radio 1), die in het voorjaar van 2015 heel wat maatschappelijke weerklank heeft gekregen. Luisteraars stuurden toen massaal veel voorbeelden van onheldere taal in. Een panel van taalexperts gaf bedrijven en organisaties advies om hun communicatie te verbeteren. #HeerlijkHelder werd een begrip. In overleg met de VRT is ervoor gekozen om dat begrip ook te gebruiken voor de campagne van de Vlaamse overheid.

  Naast heldere taal worden in het Nederlands nog andere begrippen gebruikt, bijvoorbeeld duidelijke taal, klare taal of begrijpelijke taal. Ook het begrip eenvoudige taal wordt weleens gebruikt, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Het is een vereenvoudigde vorm van taal, die aangepast is aan de specifieke behoeften van mensen die moeite hebben met lezen. Je leest er meer over op de pagina Wat is eenvoudige taal?.

  Definitie

  We beschouwen communicatie als heerlijk helder als de formulering, structuur en stijl zo duidelijk zijn dat de leden van je doelgroep:

  • de informatie die ze nodig hebben gemakkelijk kunnen vinden
  • de informatie meteen kunnen begrijpen
  • de informatie vlot kunnen gebruiken.

  Deze definitie is gebaseerd op de definitie van de International Plain Language Federation. Een belangrijk element in deze definitie is het begrip doelgroep. Of een tekst helder is of niet, hangt altijd af van de doelgroep waarvoor die tekst is bedoeld. Heldere taal is dus geen absoluut gegeven. Een tekst die voor de ene doelgroep helder is, is dat niet noodzakelijk voor een andere doelgroep. Rekening houden met de beoogde doelgroep is dus een essentieel aspect van heldere communicatie.  

  Heldere taal in het buitenland

  Ook in het buitenland worden campagnes gevoerd om heldere taal te promoten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden: