chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Website header en footer

  De website header moet de bezoeker onmiddelijk informeren over het onderwerp van de site. Hanteer deze leidraad bij het kiezen van de logo's voor de header. 

  • Voor entiteitsites, zoals de organisatie site van een departement of agentschap, gebruik je een combinatie van het entiteitslogo met een themalogo.
  • Voor themasites, zoals een site die alle info over energie of onderwijs bundelt, gebruik je enkel het themalogo.
  • Voor productsites, zoals van informatiepagina van een specifieke dienstverlening of toelage, gebruik je een combinatie van de naam van het product in het Flanders Art lettertype en het themalogo. 
  • Voor transactionele sites, zoals formulieren en applicaties gebruik je geen logo. Op die manier weet de gebruiker waar die zich bevindt in de transactie zonder verder afgeleid te worden.

  Voor de opmaak van de logo's gelden onderstaande richtlijnen. Je kan de logo's altijd aanvragen bij de huisstijlcoördinator van je entiteit of het projectteam merkbeleid

  • Het entiteitslogo in het combilogo wordt links of rechts uitgelijnd.
  • Gebruik bij voorkeur de variant met het naakte themalogo. Deze variant gebruik je altijd op een lichte achtergrond.
  • Je mag het naakte themalogo nooit negatief op een donkere achtergrond gebruiken. Gebruik op een donkere achtergrond daarom altijd de variant met het volle themalogo.

  Technische informatie over het gebruik van het themalogo en het combilogo in de header kan je terugvinden in de componentenbibliotheek van het webuniversum

  Voorbeelden niveau 1

  combilogo niveau 1

  Opgelet! Op niveau 1 kan je geen themasite maken met enkel de logo's 'Leeuw\Vlaanderen verbeelding werk', 'Flanders State of the Art' of 'Leeuw\Vlaamse overheid'. Je kan ze wel in combinatie gebruiken met een entiteitslogo of de naam van een product (zie boven), maar ze worden enkel op de officiële corporate websites van de Vlaamse overheid (zoals de vlaanderen.be) solo gebruikt. 

  Voorbeelden niveau 2

  voorbeeld combilogo rechts uitgelijnd

  combilogo niveau 2 links

  voorbeeld combilogo links uitgelijnd

  combilogo rechts niveau 2

  Voorbeeld vol combilogo

  combilogo vol niveau 2

  Voorbeeld themalogo

  voorbeeld themalogo naakt                         voorbeeld logo negatief niveau 2       voorbeeld vol themalogo

  Voorbeelden niveau 3

  Op niveau 3 blijven eigen logo's behouden en worden er geen themalogo's gebruikt. In de header lijn je het entiteitslogo links uit en de leeuwenkop rechts. 

  voorbeeld header niveau 3

  Voorbeelden niveau 4

  Hoofdpartnerschap

  Samenwerkingsverband op korte termijn zonder labels

  Wanneer je samenwerkt met andere organisaties en je bent trekker van het project, dan blijven bovenstaande richtlijnen van toepassing. Worden er geen specifieke verplichte richtlijnen opgelegd door de partners? Dan raden we af om partnerslogo's op te nemen in de header. Als alternatief kan je de logo's van de partners opnemen op een 'partners'-pagina of in de footer van de site. 

  Samenwerkingsverband op lange termijn met labels

  In je online communicatie kan je het label integraal gebruiken in de header van je site en hoef je dus geen entiteitslogo's of merklogo's toe te voegen. Omdat het label op die manier veel plaats inneemt, kan je ook een typografische variant gebruiken.

  voorbeeld label offline

  voorbeeld label online

  Cobranding

  In het geval van een gelijkwaardig partnerschap ben je vrij om in onderling overleg te bepalen waar de logo's van alle partners komen. In dit geval ben je niet verplicht om bovenstaande richtlijnen toe te passen, maar om voldoende pragmatisch te werk te gaan. Controleer of de logo's van de Vlaamse overheid voldoende groot en leesbaar zijn.