chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Ben je nieuw in het communicatievak bij de Vlaamse overheid? Dan is dit een eerste rondleiding langs wat verplicht is en wat handig is ...

  Welkom als medewerker van de Vlaamse overheid

  Welkom! Iederéén die nieuw is bij de Vlaamse overheid, kan het best beginnen bij Welkom, de startersgids van het Agentschap Overheidspersoneel i.s.m. de Academie van Kind en Gezin.

  Ook nuttig: het organogram van de Vlaamse overheid

  Als medewerker van de Vlaamse overheid blijf je bij via de nieuwsbrief Werking van de Vlaamse overheid. Nog niet ingeschreven? Ga dan naar Vlaanderen Intern en kies er zelf welke thema's je wilt volgen.

  Maak jezelf zichtbaar in de adreslijsten

  Belangrijk als je bijvoorbeeld uitnodigingen voor infosessies of belangrijk communicatienieuws wil ontvangen. Er zijn drie adreslijsten met communicatiefuncties bij de Vlaamse overheid: 

  • Communicatieambtenaren (één officiële per departement of agentschap)
  • (Alle andere) communicatieverantwoordelijken en -medewerkers
  • (Pers)woordvoerders

  Elke entiteit houdt zelf de gegevens actueel. Wie dat doet voor jouw entiteit, vind je op dezelfde pagina. Je leest er ook in welke lijst jij thuishoort ... Zie: WegwijsCommunicatiefuncties bij de Vlaamse overheid

  Stap in het netwerk van communicatiecollega's

  De contactgegevens van je communicatiecollega's vind je in de lijsten van communicatiefuncties bij de Vlaamse overheid. Informatie uitwisselen en elkaar vragen stellen doen we in een aantal LinkedIn-groepen en lerende netwerken. Elf communicatieambtenaren vertegenwoordigen de communicatiecollega's van hun beleidsdomein in het strategisch communicatie-overleg.

  We signaleren ook graag de interne Yammergroep over gebruiksvriendelijke & toegankelijke websites genaamd Toets!

  Ruimer dan de Vlaamse overheid: het is een goed idee om lid te worden van vakverenigingen zoals

  • Kortom (Vlaamse vereniging voor overheids – en socialprofitcommunicatie) of
  • Vonk (Netwerk voor Interne Communicatie, kort geleden nog bekend als de Belgische Vereniging voor Interne Communicatie [BVIC]).

  Het team Communicatiebeleid van het Departement Kanselarij en Bestuur organiseert een paar keer per jaar infosessies. Als je mailadres in de adreslijsten zit, blijf je op de hoogte. Als je je bovendien inschrijft op Communicatienieuws, krijg je ook een mailtje als het communicatiejaarverslag is verschenen, zodra een nieuwe raamovereenkomst van start is gegaan, of als er bv. belangrijke wijzigingen zijn aan de deontologie.

  De website https://overheid.vlaanderen.be/communicatie is je eerste houvast online ; onderaan vind je er ook een nieuwsrubriek. We wijzen je tot slot graag de weg naar interessante communicatiesites via deze pagina.

  Werk mee aan het communicatiebeleid van de Vlaamse overheid

  Ontdek de vijf doelstellingen van het communicatiebeleid van de Vlaamse overheid en laat je inspireren door de praktijkvoorbeelden. Misschien komt jouw project ook in het communicatiejaarverslag?

  Weet aan welke regels je je moet houden

  Van buiten leren hoeft niet, je kan altijd komen kijken op deze pagina's. :-)

  Volg zeker de normen voor de Vlaamse overheidscommunicatie, openbaarheid van bestuur, en de huisstijl van de Vlaamse overheid .

  Tijdens een sperperiode voor verkiezingen zijn er extra regels voor overheidscommunicatie. Hou je ook aan een aantal richtlijnen als je met sponsors werkt bij een communicatieactie.

  Als communicatiedeskundige moet je ook iets afweten van auteursrecht, het recht op afbeelding (portretrecht), en gegevensbescherming.

  Maak gebruik van tools en raamovereenkomsten

  Altijd en overal zo duidelijk mogelijk communiceren? Eén (web)adres: Heerlijk Helder.

  Beter beleid maken met communicatie meteen mee aan boord? Gebruik de toolbox CB-link.

  Publicaties uitgeven en verspreiden? Alles waarop je moet letten op een rijtje.

  Ga voor je aan een aanbesteding begint zeker eens kijken of je geen gebruik kan maken van één van onze raamovereenkomsten (ook bekend als bestellingsopdrachten), bijvoorbeeld voor

  Wil je het communicatiebeleid van je organisatie evalueren en bijsturen? Er is een monitoringstool beschikbaar, met indicatorenset en handleiding.

  Als je complexere uitdagingen wilt aangaan, wijzen we je bij deze ook graag de weg naar meer info over:

  Signaleer ons wat je nog mist

  Kan deze pagina beter, of een van onze andere pagina's op Vlaanderen Intern over communicatie? Omdat wij geen nieuwkomer meer zijn, hebben wij misschien niet alle vragen voorvoeld. Mail je suggesties naar communicatie@vlaanderen.be.