chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  3. Consultatie of advies

  Werk je aan nieuw beleid of nieuwe wetgeving? En wil je de mening van belanghebbenden horen om het voorstel nog beter te maken en het draagvlak te vergroten? Dan kun je een consultatie organiseren en/of een adviesraad raadplegen. Bij deze vorm van participatie reikt de overheid bewust uit naar belanghebbenden, houdt rekening met hun inbreng, maar behoudt het recht om te beslissen (primaat van de politiek). Deze vorm van participatie staat dan ook op de tweede trede van de participatieladder

  Consultatiecode

  Online of via inspraakmomenten, hoorzittingen en openbare onderzoeken. Hoe begin je eraan? Check eerst de consultatiecode, een stappenplan voor de planning, organisatie, uitvoering, analyse en evaluatie van een publieke raadpleging.

  Nieuw: centraal consultatieportaal

  Als gevolg van het nieuwe Vlaamse bestuursdecreet komt er één consultatieportaal voor de hele Vlaamse overheid. Daarop publiceer je binnenkort je open consultatie.

  Consultatie door de Europese commissie

  Ook de Europese Commissie raadpleegt regelmatig het brede publiek over diverse onderwerpen. De bedoeling van deze openbare raadplegingen is om behalve organisaties en personen die direct te maken hebben met het betreffende beleid, ook andere betrokkenen en het brede publiek de kans te geven hun mening kenbaar te maken. Na afloop van de raadpleging publiceert de Commissie de bijdragen en een samenvatting van de raadpleging.

  Adviesraden en raadgevende & overlegcomités

  De Vlaamse Regering is verplicht om advies te vragen aan de strategische adviesraden over

  • alle voorontwerpen van decreet
  • ontwerpen van besluit van de Vlaamse Regering die van strategisch belang zijn.

  Naast de strategische adviesraden van de Vlaamse overheid zijn er ook nog specifieke adviesraden, en sectorale adviesraden in de gemeenten. Klik hier voor meer informatie

  ... en bekijk ook deze pagina over de raadgevende en overlegcomités.