chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  4. Coproductie

  Als je spelers in een vroege fase betrekt bij beleidsontwikkeling wordt dat in theoretische modellen ook coproductie genoemd. Burgers, bedrijven, organisaties en kennisinstellingen tekenen het beleid mee uit, al dan niet van bij de start. Kenmerkend voor die vorm van participatie is dat de overheid zich in grote mate engageert om de plannen uit te voeren zoals ze samen met alle actoren werden ontwikkeld, maar de overheid behoudt nog steeds het recht om te beslissen (primaat van de politiek). Deze vorm van participatie staat dan ook op de tweede trede van de participatieladder

  Bemiddelaar bij onenigheid of gevoelige dossiers

  Een proces van coproductie kan verlopen in een sfeer van dialoog en consensus, maar soms is het dossier gevoelig of zijn de standpunten van de betrokkenen schijnbaar onverzoenbaar. In zo’n situatie kan een onafhankelijke bemiddelaar of intendant worden aangesteld die op basis van de standpunten en plannen van alle betrokkenen op zoek gaat naar een consensus. Bij grootschalige infrastructuurwerken kan er bijvoorbeeld een intendant worden aangesteld.    

  De Antwerpse ring is wellicht het meest gekende voorbeeld waarbij een intendant werd ingeschakeld. De intendant startte een traject waarin burgers, organisaties en overheid samenwerken om tot snel realiseerbare projecten te komen die door alle actoren worden gedragen.

  Ga aan de slag

  Hoe begin je aan een coproductieproces? Er is geen blauwdruk, maar je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Toch zijn er enkele stappen die je kunt volgen, afhankelijk van het soort project of beleid waarmee je te maken hebt. Raadpleeg de verschillende toolboxen. Die bevatten doorgaans een stappenplan met verschillende werkvormen per stap die je kunnen helpen om een project op een participatieve manier vorm te geven. Het proces start met het in kaart brengen van de verschillende stakeholders. In meerdere interactieve workshops probeer je de kennis, inzichten,  standpunten, voorstellen en prioriteiten van de deelnemers samen te brengen. Al die informatie vormt de grondstof voor het verdere proces.

  Interactieve workshops worden ook meer en meer aangevuld met digitale instrumenten, zoals online discussiefora die gedurende een bepaalde periode opengesteld worden voor reacties en beleidssuggesties.

  Neem een kijkje in het overzicht van participatie-instrumenten. Vraag raad aan de facilitatoren van de facilitatiepool van het Agentschap Overheidspersoneel, of doe een beroep op externe consultants via een van onze raamcontracten.

  Bij deze projecten denken burgers en organisaties samen na over beleid:

  Bij deze projecten werden bemiddelaars ingezet: