chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  2 definities

  Wat bedoelen we met participatie? Goeie vraag, want participatie kun je op twee manieren invullen en die zijn alle twee even belangrijk.

  Participatie als 'deelnemen aan de samenleving'

  Deelnemen aan het dagdagelijkse leven is een vorm van participeren aan de maatschappij. Je gaat naar school of naar het werk, je bent lid van een vereniging en je neemt in je vrije tijd deel aan sport, cultuur en recreatie. Toch zijn die alledaagse dingen voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Omdat ze een handicap hebben, te weinig financiële slagkracht hebben, onze taal niet spreken of een rugzak meeslepen. Het Participatiedecreet en andere initiatieven van de Vlaamse overheid proberen deze hindernissen weg te werken. Het gaat in deze vaak ook over inclusie, en minder over interactieve beleidsvorming.

  Meer info over participatie als 'deelnemen aan de samenleving'.

  Participatie als 'meebouwen aan de samenleving'

  De andere invulling van participatie is meebouwen aan de maatschappij. Daarbij gaat het eerder over interactieve beleidsvorming dan over deelname aan de samenleving.

  Burgers, organisaties en bedrijven: iedereen kan zijn stempel drukken op de samenleving door zich te engageren. Ze vragen informatie op, reageren op consultaties, denken actief mee over beleid, werken samen met de overheid en andere spelers om projecten uit te voeren, of start samen met anderen een initiatief om uw omgeving beter en mooier te maken. Lokaal in de gemeente, op Vlaams of federaal niveau of in Europees verband.

  De webpagina's van deze deelsite over Participatie focussen op participatie in de betekenis van ‘meebouwen aan de samenleving’. Op de pagina over het beleidskader brengen we beide facetten in beeld.