chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Publicaties over participatie

  De VVSG verzamelde 45 methodieken voor beleidsparticipatie - ook voor kwetsbare burgers (2019-09-11) met daarin aandacht voor kansengroepen.

  Participatie, de wol bij al het geblaat - frisse praktijkverhalen en prikkelende gedachten (D/2014/3241/341).  Reader van de Inspiratiedag over Participatie op 9 december 2014 in het Vlaams Parlement. Publicatie van het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (toen nog DDAR), Kortom en Levuur.

  Projectcommunicatie anders bekeken - een e-gids met een hart voor interactieve communicatie (2015) van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), daar ook per post bestelbaar.

  Het park met iedereen - ideeënboek voor participatie in groen (2013). Publicatie van het Agentschap voor Natuur en Bos.

  Participatie. Hoe? Zo? (2016) - brochure van de gemeente Pelt met nuttige tips en inspirerende voorbeelden, ten tijde van het project Liefde voor Neerpelt.

  Oplijsting 'Aandachtspunten bij het opzetten van participatieve processen' door Filip De Rynck en Karolien Dezeure.

  Een participatief proces superviseren kun je leren. Dat is het vertrekpunt van de studie Leren Participeren (2017) van het departement Omgeving, een collectief en interactief leerproces dat inzoomt op drie aspecten:

  Het boek De participatieve omslag - onze democratie in transitie (Acco 2019) van Filip De Rynck en Stef Steyaert.

  Het boek Toekomsten voor participatie (Politeia 2012) van Mattie Jacobs en Joke Vanreppelen, een publicatie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Inspiratie om burgerinitiatief & participatie een sterke plaats te geven in het lokale beleid.

  Burgerparticipatie in Vlaamse Steden. Resultaten van het werkprogramma van het Kenniscentrum Vlaamse Steden (KCVS).

  Onderzoek over participatie van het Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen (SBOV) (2007-2011). SBOV is nu het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing (SBV).

  Het Steunpunt TRADO (Transities voor Duurzame Ontwikkeling) voerde in de periode 2012-2016 beleidsgericht onderzoek rond transities, met veel voorbeelden van cocreatie.

  De Universiteit Antwerpen (UA) voerde in opdracht van de Vlaamse overheid onderzoek naar de haalbaarheid van een Vlaamse burgerbegroting.

  Op deze pagina vind je een overzicht van wetenschappelijke onderzoekers die werken rond burgerparticipatie en democratische vernieuwing.

  Tip: bekijk ook