chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Jouw vreemdetalenkennis

  Wil je je kennis van het Engels, het Frans, het Duits of een andere taal ontwikkelen? We helpen je op weg.

  VDAB biedt tal van taalopleidingen aan. De cursussen worden op kantoor of op afstand gegeven. Zoek bv. op de trefwoorden 'zakelijk Engels' of blader door het aanbod aan taalopleidingen voor werknemers.

  Andere suggesties om aan je vreemdetalenkennis of die van je collega's te werken:

  De British Council biedt enkele gratis smartphone-apps aan om je kennis van het Engels op te krikken.

  De Provincie West-Vlaanderen en haar partners binnen het Interregproject ‘AB-Réfugiés-Emploi’ ontwikkelden de mobiele applicatie ‘First Aid Communication Tool’, of kortweg ‘FACT’.
  Via de app is de vertaling van 940 woorden die courant op de werkvloer gebruikt worden, beschikbaar in 8 talen (Nederlands, Frans, Engels, Roemeens, Pools, Arabisch, Dari en Pashtu).
  De app is gratis te downloaden via Google Play (Android) of via de App Store (Apple).

  De Alliance française organiseert opleidingen Frans, ook voor overheidsinstellingen.

  Via het Goethe-Institut kan je Duitse taalcursussen volgen. Sommige daarvan richten zich specifiek tot ambtenaren. Het instituut organiseert ook online-cursussen.

  De drie bovenstaande organisaties stellen zich tot doel respectievelijk de Engelse, Franse en Duits cultuur en taal uit te dragen.

  Daarnaast vind je via je internetzoekmachine tal van bedrijven die taalopleidingen organiseren.

  Op welke schaal wordt kennis van een vreemde taal beoordeeld?

  In 2001 ontwikkelde de Raad van Europa het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK, of CEFR in het Engels). Het ERK is een instrument dat kan worden ingezet om iemand zijn kennis van een vreemde taal te toetsen. De niveaus gaan van A1 (beginner) tot C2 (bijna moedertaalspreker). Tal van bedrijven en organisaties in Europa, maar ook daarbuiten, gebruiken ondertussen het ERK, bv. in het onderwijs (de eindtermen in Vlaanderen) of in sollicitatieprocedures.

  Meer weten? Lees verder op de website van het ERK.

  Hoe test je je kennis van een vreemde taal?

  De kennis van een vreemde taal inschatten kan nuttig zijn: voor jezelf, om te weten waar je staat en of je je kennis best nog verder ontwikkelt; voor een collega of toekomstige collega, om te weten of zijn of haar taalkennis goed genoeg is voor een bepaalde taak of job.

  Sommige organisaties organiseren tests die je competentie uitdrukken op basis van het ERK.

  De British Council ontwikkelde de (betalende) Aptis-test.

  Op de website van EF SET kan je gratis je Engels testen, zowel in een korte als een lange versie. EF SET is een product van EF Education First, een 52.000 medewerkers tellend bedrijf dat wereldwijd taalopleidingen organiseert. Het bedrijf is o.a. bekend van de jaarlijkse publicatie van de English Proficiency Index. Daarin bekleedt België overigens de 10de plaats.

  Om je kennis van Frans te testen kan je onder meer terecht bij de Alliance française, die de Ev@lang-test aanbiedt. Die zeer betaalbare test werd ontworpen door het Centre International d’Études Pédagogiques (CIEP). Je kunt hem ook voor Engels afnemen.

  In andere landen of werelddelen zijn nog meer referentiekaders en testsystemen gangbaar. Ook zij bieden een kader om het niveau van de talenkennis bij niet-moedertaalsprekers te testen en in te schalen. Enkele voorbeelden:
  - International English Language Testing System (IELTS)
  - Test de français international (TFI)