chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  CRAB-product

  Er zijn momenteel vier CRAB-producten standaard verkrijgbaar, “CRAB-adresposities”, “CRAB-adressenlijst”, “CRAB-stratenlijst” en “xGRAB”.

  CRAB-adresposities

  Het product CRAB-adresposities bevat een lijst van ruim 2,5 miljoen huisnummers in Vlaanderen en hun positie op kaart. De gegevens zijn gestructureerd volgens het CRAB-uitwisselingsformaat. Ook de 140.000 straatnamen in België zitten in het product, met voor Vlaanderen en Brussel een koppeling met de wegen. Het product bevat ook hulpbestanden (lijsten van gemeenten, postkantons, ... ) en verschilbestanden t.o.v. de vorige versie.

  Het product CRAB-adresposities is voor iedereen beschikbaar via de Downloadtoepassing.

  De alfanumerieke CRAB-gegevens worden aangeboden in dBASE en MS-Access formaat, de geografische bestanden in Shapefile en GML formaat.

  CRAB-adressenlijst

  CRAB-adressenlijst is de opvolger van het bekende “CRAB Light”, een naar tabellenstructuur vereenvoudigde versie van de CRAB-gegevens. Voordeel van CRAB-adressenlijst t.o.v. CRAB-adresposities is dat alle belangrijke/veel gebruikte adresdata in één enkele tabel staat. Dat maakt het gebruik, maar ook de koppeling met het eigen adressenbestand veel makkelijker.

  CRAB-adressenlijst is een eindgebruikersproduct dat niet geschikt is voor beheersdoelstellingen. Attributen waarmee kan gekoppeld worden zijn huisnummer, appartement- of busnummer, CRAB-straatcode, straatnaam, NIS-gemeentecode, gemeentenaam en postcode. In de tabel staan ook huisnummerlabels op het niveau van de beste bekende positie.

  CRAB-adressenlijst is voor iedereen beschikbaar via de Downloadtoepassing.

  Historiek zit niet in CRAB-adressenlijst, het bevat uitsluitend actuele adressen. Aangezien CRAB-adressenlijst afgeleid is uit het CRAB, en geen echt uittreksel, is dit artikel niet geschikt voor opbouw van een eigen adressendatabank. Het is evenmin mogelijk verschilbestanden te bestellen. Voor opbouw van een eigen adressendatabank gebruikt u best CRAB-adresposities.

  De adresposities in CRAB-adressenlijst worden aangeboden in de volgende geografische formaten: shapefile en gml. De adresposities van beide bovengenoemde producten zijn bruikbaar om adressenlijsten in kaart te brengen. Vragen als “waar liggen de adressen uit mijn klantenbestand”, “in welke bestemmingszone ligt dit adres”, “welke adressen liggen op 5 km van dit punt” kunnen zo worden beantwoord.

  CRAB-stratenlijst

  Het product CRAB-stratenlijst bevat enkel een lijst met de straatnamen en is voor iedereen beschikbaar via de Downloadtoepassing.

  De straatnamen hebben een volgnummer, de zgn. CRAB-straatcode. Door bij de opbouw van een adressenbestand deze straatcodes te gebruiken i.p.v. voluit geschreven straatnamen, kunnen adressen sneller teruggevonden worden, wordt dubbele opslag vermeden en worden problemen in verband met verschillende schrijfwijzen van straatnamen voorkomen. CRAB-stratenlijst is niet opgesplitst door postkantons.

  De bestanden zijn in dBASE-formaat. Er wordt ook een Access-databank meegeleverd.

  xGRAB

  xGRAB kan besteld worden via de Downloadtoepassing door de CRAB-adresbeheerders van de Vlaamse gemeenten.

  Lees meer over xGRAB en het GRAB-project