chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Initiële validatie

  Het CRAB-decreet geeft elke gemeente vier jaar de tijd om het huidige CRAB-bestand na te kijken. Het is de taak van de gemeente om te huidige gegevens te controleren op actualiteit, volledigheid en juistheid.

  Wanneer deze taak achter de rug is, wordt de gemeente initieel gevalideerd verklaard en gaat de gemeente over in bijhoudingsstatus. Dit wil zeggen dat de gemeente zich vanaf dat ogenblik ertoe verbindt om elke wijziging of toevoeging van adresgegevens binnen de 10 werkdagen door te voeren in het CRAB.

  Ook voor gemeenten die een eigen lokaal adresbestand opgeladen hebben via xGRAB, geldt deze validatietaak. Concreet houdt dit in dat alle verdachte gevallen op het grondgebied van de gemeente opgelost moeten zijn. De verdachte gevallen zijn beschikbaar via een webservice en kunnen ook opgevraagd worden via het Loket voor Authentieke Registratie (LARA).

  Wanneer een gemeente initieel gevalideerd is, worden enkele gegevens in de CRAB-databank beschermd om het overschrijven ervan tegen te gaan. Gemeenten die denken alle verdachte gevallen opgelost te hebben, laten dit best weten aan de helpdesk.

  Overzicht kaartjes

  Stand van zaken op 13 juni 2020:

  285 van de 300 gemeenten zijn gevalideerd. Hier kun je de volledige lijst (met validatiedatum) downloaden.