chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Rijksregister

  Batch upload van foto's

  De Vlaamse Toezichtcommissiee heeft vragen gekregen over batch-uploads van foto's uit het Rijksregister in het lokaal bevolkingsbestand door minstens een verwerker van verschillende lokale besturen. Dit zou gebeurd zijn op vraag van vele gemeenten en om identiteitsfraude tegen te gaan, maar niet alle gemeenten waren hiervan op de hoogte.

  De VTC heeft deze vragen besproken op haar zitting van 6 oktober 2020 en is van oordeel dat het dupliceren van een authentieke bron niet aanvaardbaar is. De doelbinding en proportionaliteit moeten gerespecteerd worden. Er mogen geen data verzameld worden omdat ze mogelijk nodig zouden zijn in de nabije toekomst.

  Door het maken van een lokale kopie is er ook geen controle meer mogelijk  door de burger van de raadpleging van diens gegevens via Mijn Dossier bij het Rijksregister.

  De VTC heeft voordat deze vragen werden gesteld al minstens een melding van een datalek ontvangen over een onterechte raadpleging van een foto uit het Rijksregister door een ontvangstbalie van een gemeente. 

  De gemeenten moeten de leveranciers opdragen deze werkwijze niet meer te volgen en de foto's weer uit het lokaal bevolkingsbestand te halen (tenzij voor de individuele gevallen waar er een gegronde reden bestaat).