chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Werken met de URL

  Het aansluitingsproces 

  Wat doe je best vantevoren? 

  Je denkt best goed na over de vlaanderen.be-url die je zou willen voordat je start met de ontwikkeling van een nieuwe website, of het herwerken van een bestaande website. Zorg dat de naam duidelijk is, niet te generiek, en niet in gebruik door of toegewezen aan een andere entiteit.  

  Gebruik hiervoor als leidraad de lijst die met de beleidsdomeinen is afgestemdDenk je dat een andere entiteit ook communiceert met de door jou gekozen term? Overleg dan eerst en zorg best voor een korte schriftelijke overeenkomst. Zo vermijd je discussies achteraf. 

  De "namespace" is de door jou gekozen naam die direct achter vlaanderen.be komt, dus www.vlaanderen.be/namespace. Daarachter komt dan alle content van jouw website. Ook in de url die bij jouw webserver hoort, moet alle content achter die namespace komen (als dat niet al het geval is). Stel dat de webserver de url www.domeinnaam.be heeft. Dan moet je alle content verplaatsen naar www.domeinnaam.be/namespace.

  Na de eerste aansluitingen maken we een cookbook dat beschrijft hoe deze en andere configuraties aan jouw kant er uit moeten zien voordat de aansluiting kan worden geregeld. Dat cookbook bieden we dan aan op deze webpagina.

  Oude url’s 

  Je zorgt ervoor dat oude url’s blijven werken met een redirect op het oude domein.  

  • Zorg zeker voor een algemene 301-redirect van het oude domein naar de vlaanderen.be-url (ouddomein.be/* [Symbool]vlaanderen.be/namespace/*), zo weten zoekmachines dat de website permanent is verhuisd en krijg je geen dubbele zoekresultaten.  
  • Bekijk zeker ook je gebruikersstatistieken (zoals bv. Google Analytics) om te weten welke pagina’s het meeste bezoekers ontvangen.  
  • Als je naast de namespace nog andere wijzigingen doorvoert aan de opbouw van je paden, voorzie je voor deze populaire pagina’s best rechtstreekse 301-redirects naar de nieuwe vlaanderen.be-url’s. 

  Development en testing 

  Ontwikkelen en testen van websites en applicaties gebeurt ook op een vlaanderen.be-url. Daarvoor zijn er de volgende domeinen: 

  Het ontwikkelen gebeurt dus op de url www.dev-vlaanderen.be/namespace, en het testen gebeurt op www.uat-vlaanderen.be/namespace. Zo kun je goed testen op de url-structuur en op redirects. De website of applicatie wordt dan bij de inproductiestelling overgebracht naar de vlaanderen.be-url. De ‘oude’ url kan dan redirecten naar de nieuwe. 

  Wijzigingen 

  Je kunt een wijziging op het niveau van de namespace aanvragen bij de servicedesk van Informatie Vlaanderen. Afhankelijk van het soort wijziging is dat hetzelfde proces als bij een nieuwe aanvraag.  

  Het is immers belangrijk om te bekijken of je met een wijziging niet in het vaarwater komt van een andere namespace. Binnen de namespace kun je zelf wijzigingen aanbrengen in de url-structuur of in redirects. 

  Problemen… Wat nu? 

  Wat gebeurt er wanneer er technische problemen zoals onbeschikbaarheid zijn bij een website of applicatie onder vlaanderen.be? 

  Controleer eerst bij je eigen hostingprovider of ICT-dienst of je eigen webserver geen problemen ondervindt. 

  Problemen kunnen worden ontdekt via een melding van Akamai, door Informatie Vlaanderen of door jou zelf. Je kunt dat altijd melden aan de servicedesk 

  Het kan ook zijn dat er sprake is van een aanval. Dan moet ook bekeken worden of die gericht is op de origin server of op Akamai. Afhankelijk van de oorzaak worden dan maatregelen genomen. 

  Informatie Vlaanderen kan een probleem melden aan Akamai via Evolane als het probleem zich daar lijkt voor te doen. Evolane logt dan een ticket bij Akamai waarna Akamai het probleem verder onderzoekt.

  Technische configuratie 

  Rewrites en redirects 

  De origin server hoeft geen nieuwe of extra rewrites in te stellen in de header. Wel kan Akamai zodanig worden geconfigureerd dat in de header extra informatie kan worden meegegeven (denk aan het IP-adres van de eindgebruiker). 

  Sommige documenten (denk aan wetgeving of rondzendbrieven) bevatten nogal wat hardcoded links. Dat zijn links naar de ‘oude’ domeinen. Die moeten blijven werken. Daarom moet er op het oude domein een correcte redirect worden ingesteld naar het nieuwe domein. 

  Het beheer van alle paden en redirects binnen de toegewezen namespace beheer je als entiteit zelf.  

  Caching en loadbalancing 

  Akamai kan de snelheid van je website verhogen door te fungeren als caching-laag. Op die manier wordt statische inhoud niet door je server aangeleverd, maar door Akamai zelf.

  Caching kan worden aangezet op het niveau van de namespace, op vraag van de entiteit die die namespace beheert. Zo kan de aangesloten website of applicatie kiezen om toch gebruik te maken van hun eigen cache-oplossing, en gebeurt er geen caching op het niveau van Akamai.  

  IPv4 of IPv6 

  De verbinding tussen de Origin server en de Edge server verloopt altijd via IPv4. Daar zijn dus geen aanpassingen nodig.  

  Een ip-adres voor meerdere websites 

  Misschien bied je nu meerdere websites of applicaties aan achter ip-adres. Dat kan na het toepassen van de url-strategie nog steeds, door in de host header in de forward request van de Edge server naar de origin de juiste informatie mee te geven (bijvoorbeeld incoming hostnameorigin hostname or custom hostname). Zo wordt ook path-based routing ondersteund. 

  ACM/IDM 

  Technisch is het mogelijk om ACM te gebruiken bij een applicatie die op Akamai zit. Er zijn echter enkele beperkingen waar we rekening mee moeten houden. Het voornaamste risico vormen de beperkingen op cookiegrootte en -aantal in de meeste browsers. Bij een groot aantal applicaties met ACM/IDM-integraties achter vlaanderen.be bestaat zo het risico dat de werking en beveiliging wordt verstoord. 

  In eerste instantie sluiten we daarom alleen websites en applicaties met veel publiek zichtbare inhoud die gebruik maken van ACM – bijvoorbeeld Vlaanderen Intern – aan via Akamai. Voor de andere applicaties maken we voorlopig gebruik van een subdomein tot we de impact van veel ACM-applicaties op hetzelfde domein kunnen inschatten en omzeilen.