chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Bekijk een overzicht (een lijst en een kaart van Vlaanderen) van de steden en gemeenten die een informatieveiligheidsconsulent hebben aangesteld en waarvoor de Vlaamse Toezichtcommissie een advies heeft gegeven.

  Deze overzichten worden eenmaal per maand geactualiseerd.

  Actuele situatie (januari 2018) Situatie bij start (februari 2015)

  overzicht veiligheidsconsulenten

  Klik op de kaart om te vergroten
  Historie kaarten: januari 2018 - december 2017 - september 2017 - maart 2017 - december 2016 - juli 2016 mei 2016 februari 2016 - januari 2016 - juli 2015  - mei 2015(externe link) - april 2015(externe link) - maart 2015(externe link)
  Bron: Agentschap Informatie Vlaanderen

  • Groen: De steden en gemeenten die een informatieveiligheidsconsulent hebben aangesteld en waarvoor de Vlaamse Toezichtcommissie een positief advies heeft gegeven. Dit geldt ook voor de gemeenten waarvoor recent een advies werd gevraagd, maar er nog geen uitspraak over is. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een al dan niet voorwaardelijk advies. OCMW's worden hier niet opgenomen.
  • Geel: Het is mogelijk dat er gemeenten en steden zijn die een informatieveiligheidsconsulent hebben aangesteld, maar dat (nog) niet aan de Vlaamse Toezichtcommissie gemeld hebben. Indien deze gemeenten dat willen nuanceren in het overzicht, kunnen ze dat aan het secretariaat van de Vlaamse Toezichtcommissie melden.
  • Rood: Steden en gemeenten waar de Vlaamse Toezichtcommissie geen informatie over heeft .

  Een informatieveiligheidsconsulent impliceert niet dat er automatisch een veiligheidsbeleid en -plan is en dat in de praktijk alles veilig is wat informatie betreft. Zeker niet als deze pas recent is aangesteld. Het is wel al een noodzakelijk en verplicht begin. Omgekeerd is het mogelijk dat er door een voldoende bemande IT-dienst al een voldoende veiligheidsniveau wordt gegarandeerd zonder dat aan de formele vereisten is voldaan, maar dat zal eerder beperkt zijn.

  Ook bij de Privacycommissie wordt de aanstelling van veiligheidsconsulenten gemeld. Dit naar aanleiding van de (al lang bestaande) verplichting i.k.v. het Rijksregister en recenter naar aanleiding van voorwaarden opgelegd in diverse algemene machtigingen voor de gemeenten (parkeren, niet-inwoners, bibliotheken). Bij die dossiers is het evenwel niet zeker of de aanstelling geldt voor het specifieke project of voor de werking van de hele gemeente. Alhoewel het een bestuur vrijstaat om te kiezen waar de aanmelding van de veiligheidsconsulent gebeurt, is het aangewezen dat de Vlaamse lokale besturen dat bij de Vlaamse Toezichtcommissie doen: toelichting evaluatievragenlijst kandidaat-veiligheidsconsulenten VTC .

  Bij de eerst gepubliceerde lijst (februari 2015) werd alleen rekening gehouden met de informatieveiligheidsconsulenten die bij de Vlaamse Toezichtcommissie gemeld zijn via een adviesvraag. Nu werden ook de steden en gemeenten opgenomen (in het geel) die reeds een informatieveiligheidsconsulent hebben aangesteld en die aan de VTC gemeld hebben dat ze aan de VTC advies zullen vragen. De steden en gemeenten die in het kader van een algemene machtiging van de CBPL een informatieveiligheidsconsulent hebben aangesteld en dit aan de VTC laten weten (geen verplichting), worden in het blauw aangeduid op de kaart en worden in de lijst vermeld met het nummer van de algemene machtiging.

  Veelgestelde vragen

  Bekijk een aantal veelgestelde vragen over de samenwerking tussen gemeenten en OCMW's & over veiligheidsconsulenten in gemeenten.

  Samenwerking

  De Vlaamse Toezichtcommissie werkt voor informatieveiligheid samen met de securitywerkgroep van V-ICT-OR en de werkgroep informatieveiligheid van de VVSG.

  Contact

  Voor vragen en correcties kunt u zich wenden tot toezichtcommissie@vlaanderen.be.