Diversiteit werkt

De Vlaamse overheid wil voor alle burgers en organisaties een voorbeeld zijn op het gebied van gelijke kansen en diversiteit. Daar wil de dienst Diversiteitsbeleid werk van maken, samen met de minister van Bestuurszaken en de hele ambtelijke en politieke top. Lees meer over het Strategisch Gelijkekansen- en diversiteitsplan 2016-2020 en het Gelijkekansen- en diversiteitsplan 2016 van de Vlaamse overheid.

Ontdek de dienst Diversiteitsbeleid ook op Facebook en Twitter.

Broodje Divers - Autismespectrumstoornissen

Logp Broodje Divers

“Autisme werkt wel. Je beoordeelt ons het beste op ons resultaat en niet op onze werkmethode. We willen zijn zoals jullie.” – Vlaams ambtenaar Dominiek Heyvaert

Op 2 april is het Wereldautismedag. Ter ere van deze dag nodigt de dienst Diversiteitsbeleid jou uit op donderdag 30 maart voor een Broodje Divers van 12u00 tot 13u30 in lokaal 0B2 in het Boudewijngebouw. Dominiek en Joris, twee collega’s met autisme, doen hun verhaal en bespreken tezamen met hun leidinggevenden Henri en Erik welke successen en hindernissen ze hebben ervaren binnen de Vlaamse overheid. Geertje de Ceuleneer (VRT) is deze keer moderator van dienst en leidt het gesprek in goede banen. Het belooft een boeiende kijk op leven en werken met autisme te worden, die aantoont dat we allemaal een beetje anders zijn!

Heb je zin om mee aan tafel te schuiven om te luisteren naar de verhalen van Joris en Dominiek? Je bent van harte welkom vanaf 12u00. Wij voorzien broodjes en drank, we vragen jou alleen om op voorhand in te schrijven via deze link.

We hopen dat je erbij kan zijn!

Is haat een sterkere motivator dan liefde?

De rol van leiderschap in de ontmenselijking van de samenleving

Graag nodigen we u uit op 21 maart 2017 in de kazerne Dossin in Mechelen, op de Belevingsdag rond integriteit en diversiteit, met als titel “Is haat een sterkere motivator dan liefde? De rol van leiderschap in de hedendaagse samenleving”. Het programma, aanvullende praktische informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op onze website.

Die dag is het ook de internationale dag tegen racisme en viert het virtueel bureau integriteit van de Vlaamse overheid zijn vijfde verjaardag. Een uitgelezen dag voor leidinggevenden van de Vlaamse overheid, maar ook van lokale besturen en middenveldorganisaties om samen stil te staan bij het belang van integriteit en diversiteit in onze organisatie en maatschappij.

In economisch moeilijke tijden staan integriteit en diversiteit niet altijd voorop bij het nemen van belangrijke beslissingen. De vluchtelingencrisis en de recente verkiezingsuitslagen in Europa en de VS illustreren dit. Een reeks inspirerende sprekers licht de impact toe die ambtenaren kunnen hebben op integriteit en diversiteit. Tijdens een gevarieerd en beklijvend programma krijgt u inspiratie en handvaten om samen het verschil te maken.

Facebook LinkedIn Twitter

Dag van de Migrant 2016: Nederlands als verbindende taal

Op donderdag 15 december vond de inspiratiedag “Nederlands als verbindende taal” plaats in Leuven, naar aanleiding van de internationale dag van de migrant.

Lees hier het verslag van deze dag.

Een videoverslag van deze dag kan je hier bekijken!

Ook zin om mee na te denken over het thema migratieachtergrond binnen de Vlaamse overheid? Kom dan eens naar een Mozaiko-vergadering!  Ieder personeelslid, met of zonder migratieachtergrond, kan deel uitmaken van deze klankbordgroep.

De volgende vergadering vindt plaats  op 16 februari 2017, schrijf je hier in.

Bontste bende van de Vlaamse overheid

De dienst Diversiteitsbeleid ging in het najaar van 2016 op zoek naar de meest diverse teams binnen de Vlaamse overheid. Het was een hele klus voor de jury om uit de 11 bonte inzendingen de winnaars te kiezen!

Uiteindelijk kozen we voor drie teams die het meest inspirerende, toffe en origineelste tekstje hadden en drie teams die ons de leukste groepsfoto toestuurden.

We zijn benieuwd welke diverse teams er nog binnen de Vlaamse overheid aan de slag zijn. In 2017 is er weer een nieuwe kans om de bontste bende van de Vlaamse overheid te worden, waag dan zeker jullie kans!

Winnaars leukste foto:

  1. het team Noordwest-Limburg van het Agentschap Integratie en Inburgering
  2. het team Standaarden, Architectuur en Security van het Departement Landbouw en Visserij
  3. het Facilipunt van Het Facilitair Bedrijf

Winnaars leukste tekst:

  1. de afdeling Strategie en Ondersteunende Diensten van het Agentschap Jongerenwelzijn
  2. de communicatiedienst van het Departement Landbouw en Visserij
  3. de afdeling Apotheek van het UZ Gent

Internationale mannendag

Logo Internationale mannendag

Zaterdag 19 november is het internationale mannendag, een dag die we vanuit de dienst Diversiteitsbeleid niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. ​Daarom lanceren we onderstaande oproep, speciaal voor alle mannen van de Vlaamse overheid.

Reeds enkele jaren belichten we op deze dag mannelijke ambtenaren.
Hoewel ze in de minderheid zijn, is de aandacht voor hen bijzonder klein.

Binnen de Vlaamse overheid halen we hen uit de vergetelheid
en kijken we naar hun authenticiteit.

Netwerken en opleidingen lijken het alleenrecht van vrouwen
Maar steunen op mannen die in hen geloven en die hen vertrouwen.
Wanneer men beiden met elkaar verbindt,
Is het moment dat gendergelijkheid begint.

Het is natuurlijk niet verplicht
Maar we hopen op een klein bericht
Waarin je onze dienst laat weten
Hoe we ons ook aan jouw welzijn kunnen kweten.

Door oog te hebben voor zowel vrouwen als mannen
Kunnen we starten met de realisatie van de actieplannen.
Daarom deze warme oproep om jouw stem te laten horen,
Zo gaat ook jouw perspectief niet verloren.

Eindigen doen we in schoonheid
Door alle mannen van de Vlaamse overheid
Te bedanken voor hun dagelijkse inzet, steun en productiviteit.

Heb je een idee waarmee we aan de slag kunnen gaan? Heb je een vraag, wens of opmerking die we vanuit onze dienst kunnen beantwoorden? Laat dan jouw bericht achter op diversiteitsbeleid@vlaanderen.be en bouw mee aan een genderevenwichtige overheid die zowel jou als anderen ten goede komt!