chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Wat is DOSIS?

  Dosis is een bouwsteen van het programma Vlaanderen Radicaal Digitaal. Deze bouwsteen is ontwikkeld door Informatie Vlaanderen in 2016 en is nu in beta-versie bruikbaar voor partners die willen aansluiten op het systeem.

  DOSIS staat voor Dossier Status Informatie Systeem en moet de minimum-informatie m.b.t. de aanwezigheid en de status van een dossier bij een Vlaamse of lokale overheidsdienst verzamelen en ontsluiten. Zo kan een burger of onderneming op ieder moment een overzicht krijgen van de stand van zaken van zijn lopende dossiers. Het moet ook mogelijk zijn om vanuit zo'n dossierstatus-lijst door te klikken naar de bijbehorende website of naar het eigenlijke elektronische dossier.

  DOSIS bestaat uit status berichten die door de verschillende dossierbeheerders naar DOSIS worden gestuurd. In essentie bevat een bericht volgende informatie:

  • Identificatie: het dossiernummer en de bron van het dossier zijn identificerend.
  • Eén of meerdere producten waarop het dossier betrekking heeft. DOSIS maakt hiervoor gebruik van de IPDC productencatalogus.
  • Informatie over de status van het dossier. De statusinformatie bevat een op Vlaams niveau gestandaardiseerde status en fase en de bestaande detail statussen van het dossier.
  • Een doorverwijzing naar het elektronische dossier of de website van de dossierbeheerder.
  • Informatie over de toegansrechten die nodig zijn om de detail informatie van het dossier te mogen raadplegen.
  • Datum en tijdstip van de laatste status wijziging.
  • De contactgegevens van de dossierbeheerder.

  Op termijn kan deze informatie nog uitgebreid worden met bv. bijlagen of bedragen.

  Schema

  Schema van de werking van Dosis

  Voeding van DOSIS

  Het dossierstatus informatiesysteem is een informatieknooppunt dat de verschillende dossiers en hun status zal samenbrengen. DOSIS wordt gebouwd volgens het push model, wat betekent dat alle deelnemende entiteiten de dossierstatus informatie centraal aanleveren. Dit model biedt de meeste garantie op een robuuste, performante en schaalbare oplossing. Het heeft een aantal belangrijke extra troeven, nl. de mogelijkheid om business logica te voorzien (validatie en verrijking), de mogelijkheid tot het analyseren van bedrijfsinformatie, alsook de verplichte synchronisatie met KBO-TAP.

  DOSIS kan gevoed worden via:

  • Integratie met de API waarmee één enkele dossier status of een CSV-bestand met een lijst van dossier statussen kan opgeladen worden.
  • Opladen van een CSV-bestand via de DOSIS website, bv. ingeval de infrastructuur van de toeleverancier (nog) niet toelaat om real-time berichten door te sturen of voor het initieel opladen van dossier statussen.

  Ontsluiting van DOSIS

  DOSIS zal raadpleegbaar zijn via een API die door verschillende loketten of (mobile) devices kan worden aangesproken. Het e-loket voor ondernemers (VLAIO) vormt de eerste belangrijke businesscase die DOSIS zal oproepen en dus de DOSIS informatie zal ontsluiten voor het grote publiek.

  De raadpleegbaarheid van DOSIS (nl. wie mag welke dossiers opgelijst zien) wordt geregeld via ACM/IDM. DOSIS vergelijkt de ACM/IDM informatie van de geauthenticeerde gebruiker met de toegangsrechten die door de dossierbeheerder werden aangeleverd en neemt op basis daarvan een beslissing.