chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Circulaire catering

  SDB Icoon 12

  Onze catering volgt de principes van circulariteit: we sluiten kringlopen, minimaliseren verspilling en streven naar waardebehoud van grondstoffen. We werken op een nieuwe manier samen met leveranciers.

  Het Facilitair Bedrijf wilt binnen de Vlaamse overheid een voorbeeldfunctie vervullen. Door ook actief de markt te stimuleren - door steeds te vragen naar herbruikbare verpakkingen - willen we zowel klant als leverancier inspireren.

  Jij als klant, blijft in dit alles centraal staan.

  We vermijden eenmalige wegwerpverpakking

  • Onze focus ligt op hergebruik van materialen. Neem dus je eigen brooddoos of koffiebeker mee. Je kan ook herbruikbare bekers, broodjesdoeken, brooddozen, drinkflessen,… aankopen.
  • We voorkomen afval zoals eenmalige wegwerpverpakkingen: we zorgen voor suiker in bulk, melk in kannetjes, bannen de individueel verpakte koekjes,…
  • We plaatsen tassen en glazen aan de automaten en chillers.
  • We gebruiken zoveel mogelijk leidingwater en vermijden PET-flessen.

  Is er toch afval? Dan sorteren we voor nieuwe grondstof. We sporen onze collega’s niet enkel aan om te sorteren, maar geven zelf het goede voorbeeld.

  We beperken het voedselverlies

  • In de restaurants kies je zelf hoeveel groenten en zetmeelproducten je opschept.
  • Je ruimt zelf af en wordt zo meer bewust van overschotten die je wegsmijt.
  • Door de invoeren van koffieautomaten is er geen verlies meer van koffie. In 2012 goten we nog 87.000 liter koffie per jaar weg. Het effect is duidelijk: sinds de nulmeting in 2012 is het totale voedselverlies gedaald met 43%en hebben we 48% meer bezoekers in onze restaurants en koffiebars.

  In het restaurant voerden we in 2018 een freedom of choice principe in, waarbij de klant zelf zijn keuze en hoeveelheid bepaalt van groenten en zetmeelproducten. Gevolg: 57% minder voedselverlies op het bord en meer tevreden klanten.

  We sorteren ons afval

  Wij streven in al onze gebouwen naar zo weinig mogelijk afval. Hebben we toch nog afval? Dan sorteren we zoveel mogelijk en laten we het afval recycleren naar grondstoffen.

  Materialen recycleren is bijna altijd beter voor het milieu dan de ontginning van nieuwe grondstoffen. Hoe meer verpakkingen we sorteren, hoe minder materialen verloren gaan. En hoe beter we sorteren, hoe hoger de kwaliteit van de gerecycleerde materialen

  Wil je weten hoe je correct sorteert in onze gebouwen? Bekijk de afvalwijzer. https://overheid.vlaanderen.be/afval-sorteren

  Ons ultieme doel binnen circulaire catering? Materiaal maken uit koffiegruis. Zo starten we met een proefproject in VAC Leuven waar we van koffiegruis een koffiedienblad maakten. Later hopen we zo ook herbruikbare koffiebekers te kunnen maken.

  We stemmen het aanbod af

  • We zorgen voor een gezond, gevarieerd en evenwichtig aanbod.
  • We zorgen dat er in ons menu ook steeds seizoensgebonden groenten zijn.
  • We leggen onze klemtoon op bio, fair trade en bieden nieuwe alternatieven aan (bvb Karma Karma cups, freekeh,…)
  • De koffie is klimaatneutraal geproduceerd. Op termijn zullen we ook kijken waar we met het koffiegruis naartoe kunnen.
  • We hebben ook aandacht voor het welzijn van het personeel. We organiseren diverse cateringevents (zomerevent, mosselfestjin, wildevent,…)
  • We stimuleren de markt door duurzaamheid een maximaal gewicht te geven bij de cateringcontracten. We beoordelen op basis van 3 criteria: duurzame producten, duurzaam transport en duurzaamheid op organisatieniveau.
   Zo is meer dan 90% van het vlees Belgisch, met een beperkte afstand tussen landbouwer-slachthuis-leverancier. We nemen enkel MSC/ASC gelabelde vissoorten of gelijkwaardige verantwoorde vissoorten uit het gamma.

  Deze inspanningen resulteerden in een label rond duurzaamheid: Good Food Label. Dat is een erkenning van de inspanningen die de keukens hebben geleverd in het domein van duurzame voeding. Dat gaat niet alleen over wat er op het bord ligt, maar ook over de communicatie en initiatieven over duurzame catering én wat er met het afval gebeurt.

  We gebruiken duurzame materialen en energie

  • De meest recente koffietoestellen in onze koffiebars zijn modulair ontworpen en gebouwd. Van de machine kan 93% eenvoudig worden gerecycleerd.
  • We gebruiken milieuvriendelijke materialen en verpakkingen. Zo worden de koffiebonen niet in aluminiumverpakking geleverd. Voor de koffiebar in VAC Leuven gebruikten we C2C Accoyahout.
  • We laten nieuwe koelvitrines ontwerpen met deuren. We streven ernaar zo weinig mogelijk open koelvitrines te hebben.
  • We koelen met natuurlijk koelgas.